Један од највећих страдалника Српске

Брод: Обиљежени Дан општине и 32 године од ослобођења

  • Извор: СРНА
  • 07.10.2024. 19:20

Брод је један од највећих страдалника Републике Српске, прва општина на коју је извршена отворена агресија Хрватске, а агонија је трајала све до октобра 1992. године када је Војска Републике Српске (ВРС) ослободила овај град, истакнуто је на обиљежавању Дана општине и 32 године од ослобођења.

Општина Брод је од маја до октобра 1992. године била под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица. Окупационе снаге су у 10 логора заробиле 2.000 Срба.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је операција ослобађања Брода саставни дио операције Коридор, једне од највећих и најзначајнијих операција које је ВРС са припадницима Министарства унутрашњих послова извела током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Бањалучанин (23) погинуо у Америци

Бањалучанин (23) погинуо у Америци

"Циљ је био да споји источни и западни дио Српске, да направи територијалну повезаност, али и да Републику Српску и Републику Српску Крајину споји са Србијом. У саставу тога је ослобођен и Брод 7. октобра", рекао је Остојић на обиљежавању Дана општине.

Он је истакао да је становништво општине Брод поднијело велику жртву у току Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пуковник у пензији Мико Шкорић подсјетио је да су операцију ослобођења Брода јединице ВРС окончале 6. октобра у вечерњим часовима.

"Командант Тактичке групе три, генерал Славко Лисица, 7. октобра је извршио смотру јединица, увјерио се да нема непријатеља и Брод прогласио слободном општином", рекао је Шкорић окупљенима на Тргу патријарха Павла.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић подсјетио је да је у Одбрамбено-отаџбинском рату учествовало више од 2.500 бораца из ове општине, 244 погинула, а више од 500 је рањено.

Порука гласача или грешка: Огроман број неважећих листића

Порука гласача или грешка: Огроман број неважећих листића

"Брод је један од највећих страдалника наше Републике Српске јер је прва отворена агресија хрватске војске извршена управо на ову општину када је њихова Трећа бојна 3. марта 1992. прешла преко моста и заузела центар све до Стадионске улице. Агонија је трајала све до октобра 1992. године", рекао је Видић.

Видић је истакао да је захваљујући ВРС извојевана слобода, подсјетивши да је генерал Лисица постројио Бродски батаљон 2. јула на Кулини, одакле је кренула завршна етапа операције "Коридор".

"Још једном захвалност свим Брођанима, али и осталим јединицама ВРС и Министарства унутрашњих послова. Битно је да су били на овим просторима и да су се потрудили да створимо Републику Српску", рекао је Видић.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да је данашњи дан прилика да се сви подсјете палих бораца који су дали животе за слободу Брода и за стварање Републике Српске.

Вреба превара под називом ''Свињокољ''

Вреба превара под називом ''Свињокољ''

"Велики број присутних мјештана свједочи да је људима стало до култа памћења жртава наших бораца, али исто тако велики број присутних младих људи довољно говори о томе да имамо генерације које ће памтити ратне деведесете и обиљежавати овакве догађаје", рекао је Видић.

Јединице Војске Републике Српске су под командом генерала Славка Лисице 7. октобра 1992. године ослободиле Брод, који је седам мјесеци био под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

У знак сјећања на погинуле борце и јединице Војске Републике Српске (ВРС) који су ослободили Брод код Централног спомен-обиљежја служен је помен и одата почаст свим жртвама рата.

Вијенце и цвијеће на централно спомен-обиљежје и спомен-бисту генералу Славку Лисици положиле су делегације општине и Борачке организације Брод, делегација БОРС-а, Полицијске станице, представници удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм