Добој

Дом здравља освијетљен ружичастом бојом - Међународни мјесец борбе против карцинома дојке

  • Извор: СРНА
  • 17.10.2024. 20:20

Објекат Дома здравља у Добоју вечерас је освијетљен ружичастом бојом с циљем промоције Међународног мјесеца борбе против карцинома дојке, од којег у Републици Српској годишње оболи око 600 жена, а 150 изгуби живот.

Епидемиолог Ана Ћеклић Стевановић рекла је да је карцином дојке по смртности и даље водеће обољење, поручивши да тако не мора бити с обзиром да је изљечиво ако се уочи на вријеме.

"Превентивни прегледи треба да почну када жена постане свјесна себе и својих груди", изјавила је Стевановићева новинарима и као превенцију навела самопреглед, ултразвук, мамограф, а по препоруци љекара може бити и магнетна резонанца.

Стевановићева је позвала суграђанке да у четвртак, 24. октобра, у 12.00 часова симболично учествују у шетњи од објекта Градске управе до Парка народних хероја, гд‌је ће по доласку бити уручени и поклон-бонови.

Директор Дома здравља Добој Владимир Марковић рекао је да је ова установа у протекле три године обавила око 2.500 превентивних мамографских прегледа с циљем да се смањи присуство овог обољења.

"Наша кампања активно траје већ шест година, не само у централној амбуланти већ и у свим подручним", изјавио је Марковић и додао да се ова кампања реализује уз подршку Градске управе Добој.

Он је навео да симболично освјетљење Дома здравља ружичастом бојом представља традиционалан позив на превенцију, али и едукацију с циљем да се сваке године прошири обухват суграђанки и смањи ризик од смртног исхода карцинома дојке.

Ведрана Ивановић из градског Од‌јељења за стратешко планирање, европске интеграције и локални економски развој указала је на одличну сарадњу са Домом здравља када је ријеч о превентивним здравственим предавањима.

Октобар је Међународни мјесец борбе против рака дојке.

Заштитни знак је ружичаста боја и ружичаста врпца, која се носи као знак подршке женама које се боре са овом болешћу и њиховим породицама, али и с циљем подизања свијести о значају превенције.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм