Откад је Петровић градоначелник

Град Бијељина дугује Дому здравља близу два милиона КМ

  • Извор: СРНА
  • 20.06.2024. 10:51

Директор Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин рекла је Срни да укупан дуг Градске управе овој здравственој установи, откако је Љубиша Петровић градоначелник, износи 1.350.000 КМ са 1. јуном и пола милиона КМ за реконструкцију установе.

Ђукинова је рекла да агонија 450 запослених у бијељинском Дому здравља, те тиме и агонија око 150.000 пацијената окренутих овој установи траје већ готово четири године.

Дом здравља Бијељина је у фебруару тужио градоначелника Бијељине, прво рочиште је било 5. јуна, али се, каже Ђукинова, нико из Градске управе није појавио.

"Наши пацијенти осјећају притисак и проблеме у потрази за здрављем због непословања Градске управе Бијељина, занемаривања потреба болесних, јер три и по године уназад Дом здравља не добија ништа од града, који је дужан да исплаћује и плате радницима, да обавља реконструкцију, набавља опрему...", рекла је Ђукинова.

СНСД формирао нову већину у Палама

СНСД формирао нову већину у Палама

Она је додала да, осим пацијената из Бијељине - мјештана свих 60 насеља овог града, овај дом здравља задовољава и потребе пацијената из општина Лопаре и Угљевик, чији домови здравља немају све здравствене организационе јединице, а пацијентима су неопходне.

"Наша установа је друга по величини у Републици Српској. Од 45 установа примарне здравствене заштите у Српској, само је бањалучки Дом здравља већи. Распоређени смо у 15 организационих јединица, имамо 450 запослених, а у плану је отварање још једне организационе јединице - центар за раст и развој дјеце, чиме бисмо били једини у региону који ће га имати", рекла је Ђукинова.

Она је подсјетила да је ове године у Дому здравља отворен и Центар за превенцију болести.

"И опет смо међу првима, тако да, и поред свих проблема и све муке која нас је снашла у посљедње скоро четири године, некако успијевамо, мада тешко, и ја не знам више ни коме да се обратим. Тај човјек ради шта хоће. Агонија траје међу нама откако је на челу града Петровић, који је учинио све и чини да се ова здравствена установа мучи са оваквом локалном Градском управом", рекла је Ђукинова.

Према њеним ријечима, овој локалној здравственој установи финансије би требало да обезбјеђује град, али се, ипак, већинским дијелом финансира тако што око 70 одсто финансија издваја Влада Републике Српске и Фонд здравственог осигурања - за плате, опрему, одржавање.

Црвено упозорење за БиХ

Црвено упозорење за БиХ

Она је подсјетила да је Дом здравља у посљедњих 30 година постао засебна установа којој је још 1994. године буџетом за примарну здравствену заштиту издвојено 400.000 КМ на годишњем нивоу.

"Још тада је издвајано толико. Данас, за свих 26 секторских амбуланти које посједује Дом здравља, према Закону о здравственој заштити, трошкове треба да покрива локална заједница - град Бијељина", нагласила је директор Дома здравља Бијељина.

И, ако на примјер, Скупштина града, каже Ђукинова, додијели у 2022. години буџетских 700.000 КМ на годишњем нивоу за Дом здравља, Петровић "одсијече" на 400.000.

"Тако и ове године, исто... Да ли неко мисли да смо видјели и једну једину марку? Нисмо. Не може он да се понаша тако према установи која је на понос у цијелој држави", рекла је Ђукинова.

Она је навела да дуг постоји од 2020. године 14.000 КМ и у 2021. је био ситнији дуг, али је из 2022. остао дуг од 300.000 КМ, из 2023. од око 700.000 КМ, и до данас, половина је јуна, дуг је око 300.000 КМ.

"Укупан дуг откако је Љубиша Петровић градоначелник Бијељине је 1.850.000 КМ", рекла је Ђукинова и додала да се сваког мјесеца дуг увећава за око 80.000 КМ.

Вишковић о санкцијама: Јесу ли кажњени радници криминалци? Пројекат да се огади актуелна власт

Вишковић о санкцијама: Јесу ли кажњени радници криминалци? Пројекат да се огади актуелна власт

Болестан човјек има само једну једину жељу - да оздрави, каже Ђукинова, а пацијент је упућен на Дом здравља и треба му висок и квалитетан ниво услуга.

"Како, одакле? А, неопходно је обезбиједити квалитет, обнављати апаратуру, а све кошта – и ултразвук, и вађење крви, рендген апарати, мобилни апарати, мамографи, санитетска возила, остала возила, гориво, одржавање зграде, гријање, телефони, струја... Све кошта, а за све то је, у свих 26 секторских амбуланти, дужна да плати Градска управа", рекла је Ђукинова.

Срна је прије четири дана послала упит градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу о дуговањима према Дому здравља, затим према једином јавном вртићу у граду, према спорту, за неисплаћивање стипендија и за остале дугове, али није добила одговор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм