Код Фојнице

Исповијест човјека којег је од поплаве спасио дјечак: Супруга ми је погинула, а кћерка преживјела

  • Извор: н1инфо.ба
  • 08.10.2024. 13:32

Луција Прајо, која је страдала у поплавама у мјесту Дусина код Фојнице данас ће бити сахрањена. Њен супруг, Стјепан описао је догађаје те кобне ноћи када је бујична поплава носила све пред собом и када је и сам могао настрадати.

У тренутку када је поплава захватила ово подручје, Стјепан је био на послу.

“Видио сам ја да има проблема. Ја сам њега зовнуо и рекао да идемо кући”, за Н1 започиње причу Стјепан, алудирајући на дјечака који га је спасио.

Аутом су кренули према његовој кући. Требали су прећи ријеку преко оближњег моста, но нису успјели.

Све је нестало у трену, да се више никад не понови...

Све је нестало у трену, да се више никад не понови...

“Ту се није могло прићи. Оставимо ауто, вратимо се опет горе према контејнерима, одакле смо дошли. Приликом враћања, ноћ је, и ја сам загазио овамо, он је отишао тамо. И мене је понијела вода. Ја сам покушао да се ухватим за камење, ту гдје је макадам. Он ме је ухватио за руку кад сам пришао и извукао ме је. Тада ме је спасио”, наставља Стјепан.

Додаје да је у том тренутку имао ружан осјећај о којем сада нерадо говори.

“Не волим о томе причати. Видим своју смрт пред собом… да је умријети, а да се није напатити. То је ружан осјећај, не могу никоме то испричати ријечима како сам се осјећао”, каже.

Херојски чин дјечака у опасности

Дјечак који је спасио Стјепана има 15 година. Зове се Јасмин. Без његове помоћи, каже, не би преживио.

“Петнаест минута нас је носила вода”, додаје Јасмин, истичући да је помислио да ће обојица настрадати.

Повећава се број мртвих: У Бутуровић Пољу пронађено још једно тијело

Повећава се број мртвих: У Бутуровић Пољу пронађено још једно тијело

Стјепанова кћерка такође је преживјела. Успјеле су је спасити комшије.

Комшија Елвир Салчиновић каже да је кућа Стјепана и његове преминуле супруге, Луције, била прва на удару када је кренула бујица.

“Моја је кућа друга. Ево видите и сами гдје је вода била, водостај је нарастао на неких… Још је овдје огромна ширина. Горе у ужем току можда је била и 7-8 метара висине”, присјећа се Елвир.

Додаје да је те вечери био код својих родитеља. Око један сат иза поноћи падала је јака киша.

“Ушли смо у кућу, шта ћемо, нормално, да легнемо и да одморимо. Ја сам навио аларм у 4 сата, требао сам нешто да урадим, да пораним. У међувремену, око пола три, супруга ме зове, буди ме, каже поплава. Каква поплава? Ја, иза сна, изашао на терасу и видим вода већ прелази овдје. Ту сам имао пса, њему је само глава вирила из воде. И ја онако у вешу уђем у воду, спасим кера, то ми је био приоритет. И онда сам још покушао да спасим неке ствари и повукли смо се у кућу, гледали смо, посматрали шта се дешава. То је текло са свих страна. Аутомобиле смо измјестили колико смо могли да их не потопи скроз вода. Па не знам, човјек ако то не доживи, не може то описати. Већа сила”, каже Елвир.

У Јабланици пронађено седамнаесто тијело

У Јабланици пронађено седамнаесто тијело

И даље се у ово насеље једва може доћи, пут се покушава санирати.

“Велика је штета. Поправљамо, помажемо људима онолико колико се може помоћи. Највише смо на путевима”, каже нам мјештанин.

Подсјећамо, услијед обилних киша и поплава које су протеклих дана захватиле подручје Фојнице, насеља Дусина, Гојевићи и Баковићи претрпјела су озбиљне штете. Водена бујица оштетила је путеве, угрозила домаћинства и изазвала материјалну штету, остављајући иза себе наносе муља, смећа и оштећене објекте. Но, услијед ове непогоде, солидарност и заједништво цијеле заједнице дошле су до изражаја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.