Локални избори

Како ће изгледати скупштине на територији Источног Сарајева?

  • Извор: АТВ
  • 12.10.2024. 19:10

У већини општина које су у саставу града али и у самом Источном Сарајеву, СНСД ће имати скупштинску већину. Традиционално, СДС предњачи само у Источној Илиџи и Источном Старом Граду. Најзанимљивије ће ипак бити у Општини Пале гдје је СНСД-у припало девет одборничких мандата док је ДЕМОС-у припало седам. Осталих шест странака које ће имати своје одборнике подијелило је преосталих девет мандата. С обзиром на то да је новоизабрани начелник Општине Пале ДЕМОС-ов Дејан Којић, још увијек је неизвјесно како ће изгледати нова скупштинска већина.

"И сада се ту наравно као и послије сваких избора дешавају те политичке математике и калкулације, гдје се заиста појављује опција да упркос чињеници да СНСД има историјски резултат на Палама, да можда ипак скупштинска већина буде и са друге стране. Можда ДЕМОС заједно са мањим коалиционим партнерима формира и већину поред тога што има начелника", каже Филип Матић, политиколог.

У Источној Илиџи нову власт ће формирати странке окупљене око СДС-а као и у протеклом мандату. СДС-у ће, извјесно је, припасти осам одборничких мандата а начелничку функцију и у наредне четири године обављаће Маринко Божовић.

"Ту ће СДС заједно са коалиционим партнерима, односно одборницима из других странака, засигурно имати скупштинску већину и бити контратежа на крају крајева и у самој скупштини града с обзиром на то да ће делегирати више одборника", каже Матић.

СНСД ће са коалиционим партнерима имати стабилну већину у скупштини Града Источно Сарајево каже нови-стари градоначелник Љубиша Ћосић који је нови мандат освојио са готово 23.000 гласова. Сматра да су грађани препознали и наградили труд и залагање у протеклим годинама.

"Јесмо изгубили начелника у општини Пале, али наша одборничка листа је добила највећи број гласова, у Источном Новом Сарајеву највећи број гласова, У Сокоцу највећи број гласова, послије СДС-а у Источној Илиџи смо одборничка листа са највећим повјерењем , у Трнову највећи број гласова и враћамо се и у Источни Стари Град. Све ће то довести до тога да имамо већи број одборника и У Скупштини општине и у Скупштини Града", каже градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Стабилна већина и велика побједа СНСД- а Општини Соколац једно је од већих изненађења на протеклим изборима. Нови начелник Страхиња Башевић са више од 1.000 гласова разлике побиједио је досадашњег начелника Милована Бјелицу. СНСД-у је припало девет мандата у СО Соколац, а СДС-у 5. У Источном Старом Граду начелник Бојо Гашановић са 8 од 12 одборничких мјеста, имаће стабилну већину. СНСД остаје на власти у Источном Новом Сарајеву и Трнову без против кандидата и са стабилним скупштинским већинама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Серија: Немирни (16+)

    'Српска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића "Један погрешан корак", а режирао је Дарко Николић

  • 23:00 Ноћни програм

    Ноћни програм