Страх и неизвјесност

Мјештанин Доње Јабланице: ''Чујемо људе, али нико нам не може прићи''

  • Извор: Аваз
  • 11.10.2024. 08:24

Породица Адила Беговића из Доње Јабланице проживјела је ноћ пуну страха и неизвјесности, али су, захваљујући будности, успјели избјећи најгоре. Усред бујичне поплаве и одрона који су захватили цијелу кућу, Адил је успио евакуисати своју жену и два сина у поткровље, гд‌је су дочекали зору.

"И тако мокри смо дочекали зору. Видимо батерије, чујемо људе, дозивамо, али нико нам не може прићи. Чекамо зору, никад ми пијетао није био дражи", присјетио се Адил драматичних тренутака.

Након што су спашени, породица Адила Беговића евакуисана је возом до Јабланице, гд‌је их је дочекала кћерка Алмира.

"Кад су рекли да се рудник урушио, мислила сам да нико није преживио. Нисам могла доћи до Доње Јабланице. Кад сам их коначно вид‌јела, осјећај се не може описати", изјавила је Алмира, истичући олакшање које је осјетила када је напокон угледала своју породицу на сигурном.

Трагедија није поштед‌јела ни породицу Зилхада Бајрамовића, која је остала без крова над главом. Тренутно су смјештени у стану који им је уступила породица из Америке. Зилхад је, попут правог јунака, успио спасити своју жену и двогодишње дијете, а затим је помагао и комшијама, укључујући трудницу коју је однијела бујица.

"Бог ми је дао снагу да извучем некога, да помогнем. Нисам био сам, помагали су и комшије Гера и Едо", рекао је за БХРТ Зилхад, скромно признавши своју улогу у спашавању живота прије него што су стигли спасилачки тимови.

Повратка нема

Ова катастрофа која се десила прије седам дана оставила је неизбрисиве ожиљке у срцима људи Доње Јабланице. И Адил и Зилхад једногласни су – повратка на подручје њихових домова више нема.

"Онд‌је опстанка нема, има наноса од 3-4 метра материјала, то је немогуће очистити", изјавио је Адил, напомињући да је страх од будућих несрећа међу становницима превелик.

Јабланичка катастрофа показала је колико је заједништво важно у оваквим тренуцима. У град свакодневно пристижу велике количине помоћи, а на терену су бројне спасилачке екипе, волонтери и тешка механизација.

Опоравак ће трајати дуго

Према ријечима Кенана Шашића из Цивилне заштите Јабланице, прве процјене говоре да штета износи око 50 милиона КМ.

"Људи су преко ноћи изгубили све, али најтеже је то што смо изгубили људске животе", рекао је Шашић, додајући да ће опоравак трајати дуго.

магистрални пут према Мостару још није проходна, радови на санацији су у току. Јабланица се полако враћа у живот, али ће, како кажу мјештани, требати дуго времена да се све врати у нормалу – ако икада више и буде као прије, преноси Аваз.

Пратите нас и путем Вибера