Југ Српске

Може ли Бог помоћи херцеговачким политичарима?

  • Извор: АТВ
  • 03.09.2024. 19:25

"А Боже помози", једине су ријечи које се могу изговорити након што послушате или прочитате изјаве требињских политичара. Цркву, Бога, Јеванђеље, литургију, Божије заповијести појединци олако изговоре у свом политичком наступу.

Један млађани политичар би заводио  ред по црквама.

"Ја сам као вјерник у цркви присутан на свакој литургији и никада нећу стати у први ред, сутра да сам на било којој позицији никада нећу бити у првом реду јер у Јеванђељу пише 'Ко је задњи биће први, а ко је први биће задњи' и ја се водим Јеванђељем“, каже Лазар Радан из Листе за правду и ред.

Његов старији колега цитира мало Јеванђеље, мало Његоша а некада и комбинује.

"Јеванђеље каже да се ми морамо служити Његошевом да је људска дужност станути тирјанству ногом за врат и ми се стварно трудимо“, каже лидер Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Труди се и један локални директор. На Фејсбуку пише о Богу па и он цитира Његоша.

"Запамтите, свако је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека“, навео је директор требињске болнице Недељко Ламбета у објави на друштвеној мрежи Фејсбук.

Локални одборник преферира цитате Оца Тадеја.

"Треба да смо мирни. Боље је трпети увреду, него нанијети увреду. Ако претрпимо увреду, Господ ће нам дати снагу и мир“, навео је одборник Срђан Симовић у објави на друштвеној мрежи Икс.

Неки се воле усликати у току богослужења а један посланик се воли фотографисати поред богомоље.

Из херцеговачке Епархије признају да су у шоку али пред камеру не желе. И грађани у шоку па кажу "Боже помози“.

"Зато што је то пријемчиво за народне масе само искључиво због тога а претпостављам да пола од њих и не зна шта значи. Када пуно причаш о цркви и о вјери то исто није добро“, каже једна жена.

"Не би требало, црква и политика су различите ствари“, додаје друга.

"Траже неку подршку за то што раде а мислим да то не би требало да буде тако“, додаје једна становница Требиња.

"Политичари углавном причају све за своје циљеве а то није искрено према цркви“, додаје један становник.

Циљ оправдава сва средства објашњавају то социолози. Народ је окренут цркви и зато то политичари желе искористити, каже за АТВ Владимир Васић. Поручује да би некима ваљало да чешће улазе у цркву.

"Знамо сви да смо у цркви добро дошли да сви имамо своје мјесто али користити цркву у билу ком смислу а поготово у политичке сврхе је недопустиво мислим да је то јасна дистанца и од стране свештеника и од стране црквених великодостојника а политичари наравно покушавају али црква ће ту имати увијек јасан став“, каже социолог Владимир Васић.

Шта ће тек бити у кампањи која почиње за који дан питају се многи, па кажу, Боже помози.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм