Храброст, част и одважност

Обиљежен Дан требињске бригаде

  • Извор: АТВ
  • 13.07.2024. 19:11

Храброст, част и одважност жртава требињске бригаде не заборављају се ни након тридесет двије године. У борби за слободу 258 бораца херојски су изгубили живот. Њихови преживјели саборци одали су им почаст, и присјетили се тешких дана борбе за отаџбину.

"Дани су били веома тешки, самим тим што је одбрана Републике Српске на овим нашим просторима, на јужном дијелу највише захтијевала и одважности и храбрости. Није се овдје само бранила Република Српска, него и Србија и Црна Гора. Овај мали град је дао толико жртава", рекао је Небојша Ратковић,припадник требињске бригаде.

"Ја као борац и моји припадници, желим данашни дан да се још једном подсјетимо и да се сјетимо оних некадашњих дана када смо сви били као један и који су хвала Богу доживјели ову слободу", рекао је Мишо Нинковић, припадник требињске бригаде.

Бригада имала је одбрамбени карактер. Тог 13. јула 1992 све наде положене су у храбре момке, када су  јаке оружане снаге Хрватске напале град. 6000 бораца формирало је бригаду, сломили непријатељску офанзиву и одбранили своју земљу.

"Знате како је кад се уђе у нешто што не знаш шта је, што је прије тога мировало. Кад видиш погинуле другове око себе, колеге, рођаке, родбину. Сваки дан рањавања. Кад се сјетимо ми који смо били на првим линијама, ко је иза нас а ту ту наша дјеца, мајке, очеви. Било је паклено, али Требиње се одбранило", рекао је Владо Берак из Борачке организације Требиње.

Ова формација је била доказ да можемо да се боримо са јачима, захваљујући овим јунацима ми сада уживамо у слободи, каже градоначелник Мирко Ћурић, и додаје да ће град наставити да помаже породицама погинулих бораца.

"Сада слободно могу да кажем са поносом да смо одрадили добар дио послова када су у питању запослења. Адаптација зграда, кућа, објеката породица погинулих бораца, накнаде за супруге погинулих бораца, демобилисане борце. Све је то што једини или међу ријеткима у Републици Српској радимо са локалног нивоа", рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Највише жртава за одбрану града дало је требињско насеље Горица, гдје је данас поставњен је камен темељац за изградњу Спомен парка погинулим борцима Војске Републике Српске. Парастос погинулим борцима служио је владика Димитрије. Положени су вијенци на споменику браниоцима Требиња и спомен соби.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: