Добој

Операција "Халијард" потврђује вриједност српског националног карактера

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2024. 19:10

Васкрсија Јанковић из куће је као дјечак посматрао савезничке пилоте како шетају селом. Иако гази девету деценију, памти како су мјештани Бољанића спасавали америчке авијатичаре. Штитили су их, крили и хранили, сјећа се старина.

- Чак су им за католички Божић пекли печеницу, мјештани су прихватили то. Они су смјели да се крећу само до пута и горе у брдо према Гостиљу - рекао је Васкрсија Јанковић из Бољанића.

Мјештани су за само десетак дана саградили аеродром са кога су у три наврата спасили 60 пилота.

Била је то највећа акцији спасавања изван линија фронта у Другом свјетском рату. Српски народ је спасавао америчке пилоте, али њихови представници се нису појавили на обиљежавању. То говори о њима, поручио је предсједник Српске.

 - Свакако, игнорисање показује малу људскост типова као што је тај Марфи, дакле, не морају никада да дођу, али оно што ћемо ми радити јесте, да ћемо покушати овдје да обиљежимо оно што су наши преци урадили. Замислите један велики амерички предсједник Труман је примијетио значај овог догађаја, а један мали Марфи је показао да не поштује ни Трумана ни своју земљу - казао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Србија и Српска ће поштовати оставштину предака коју ни комунизам није уништио. Халијард је показао карактер српског народа.

- Оно што је специфичност овдје, да је на 500 метара од овог мјеста била НДХ држава која је била на страни фашистичке Њемачке и ту је значај људи овде у Бољанић и на Озрену био већи - рекао је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Операција Халијард или Ваздушни мост трајала је од маја 1944. до фебруара 1945. Припадници Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, у Србији су спасили више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)