Уз примјену мјера енергетске ефикасности

Почиње реконструкција зграде општине Петрово

  • Извор: АТВ
  • 16.09.2024. 19:30

До краја године зграда општине Петрово требало би да добије нови изглед. Објекат грађен шездесетих година прошлог вијека биће реконструисан, уз примјену мјера енергетске ефикасности. Кров је у добром стању, али столарија треба да се промијени и уради фасада.

"Треба уградити негдје око 200 и нешто позиција нових столарије. И имамо око 1.200 и нешто квадрата фасадних система и такође термоизолација таванског простора пошто кров је у добром стању он се не мијења“, каже извођач грађевинских радова Жељко Петковић.

Осим грађевинских, у другој фази предвиђени су и машински радови. Котловница на угаљ и дрва биће замијењена оном за пелет.

"Те замјена комплетне инсталације у објекту котловнице те замјена одређених радијатора и комплетних вентила за регулисање система гријања у самом објекту“, каже извођач машинских радова Горан Мразић.

Рок за извођење радова је 90 дана. Обезбиједиће уштеде и боље услове за рад. До сада су кажу у општини трошили 200 тона угља годишње.  

"Трошили смо више од 200 тона угља нисмо могли да се угријемо већина запослених су користили алтернативне гријалице инвертере, љети клима уређаје велика је била потрошња електричне енергије“, каже начелник општине Петрово Озрен Петковић.

Све то ријешиће пројектом чија је вриједност око 1.300.000 КМ. Финансирају га УНДП и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасности. До сада су у Петрову кроз пројекте енергетске ефикасности уређене двије основне школе, а у плану је и Средњошколски центра. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: