Добој

Пракса у приватним предузећима за 40 ђака

  • Извор: АТВ
  • 20.09.2024. 19:13

Више од 40 ђака добојске техничке школе обављаће праксу у приватним предузећима. Алмина је једна од њих. Трећи је разред, школује се за машинског техничара и од прошле године обавља праксу ван школе.

"Мислим да ће ми доста више у животи требати практична настава. Може се примијенити али ова теоријска настава ми за теоријску опет ми је потребна и практична", каже Алмина Хуртић, машински техничар за компјутерско конструисање.

Да обучавају ђаке у својим предузећима пријавило се 27 предузетника.  Труде са да им пренесу знање, јер вапе за стручним кадром. 

"Бравар заваривач нам је доста тражено, имамо за инсталатере конкретно ове године сам причала са послодавцем гдје ме моли ако могу да видим са ученицима да долазе на праксу, потребни су му радници", каже Мирела Илић, професор практичне наставе.

"До сада сва дјеца која су била код супруга у радњи су била веома заинтересована за тај посао обављала су у суштини све послове које требају да науче", каже Наталија Миљановић, аутомеханичар и лимар. 

Ђаци имају могућност да праксу обављају и у школи. Онима који се одлуче за предузеће, вријеме проведено у погону, зависи од године школовања..

"Настава за друге разреде траје два дана значи три долазе у школу а два раде праксу код предузетника док у трећем разредима три праксу а само два дана похађају школу“, каже Драган Достанић, директор ЈУ Техничка школа Добој.

Техничка школа трећу годину организује праксу за ђаке у предузећима. Неријетко након праксе  у тим  предузећима заснивају и радни однос.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: