Mitropolija dobrobosanska

Sabor u spomen na Sveštenomučenike dabrobosanske u Sokocu

  • Извор: АТВ
  • 06.07.2023. 21:24

Sveeparhijski sabor u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske biće održan u subotu, 15. jula, u porti Hrama Svetog proroka Ilije u Sokocu, a Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

"Sveštenomučenici dabrobosanski na čelu sa mitropolitom dabrobosanskim Petrom Zimonjićem i vladikom Varnavom Nastićem su veliko duhovno i moralno bogatstvo kako naše mitropolije dabrobosanske tako i cijele Crkve i vaskolikog srpskog naroda. Njihova stradanja i trpljenja raznih muka od 1941. do 1945. godine od hrvatsko-muslimanskih ustaša i poslije Drugog svjetskog rata od bezbožnih komunista zadivila su svijet i Crkvu Hristovu", saopšteno je iz Mitropilije dabrobosanske.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve iz maja 2005. godine Sveštenomučenici dabrobosanski su proglašeni svetima.

Prvo saborno proslavljanje održano je 2021. godine u drevnom manastiru Vozućica, a lani kod Crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu, podsjećaju iz Mitropolije dabrobosanske.

Na prijedlog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, Sveti arhijerejski sinod je odlučio da se proslavljanje Sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanske može obilježavati u subotu nakon Petrovdana.

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike dabrobosanske okuplja vjerni narod, sveštenstvo i monaštvo ove mitropolije, kao i iz ostalih eparhija SPC kako bi obnovili i utvrdili zajedništvo sa sveštenomučenicima dabrobosanskim. 


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм