Пале

Сјећање на раднике војне болнице "Коран"

  • Извор: АТВ
  • 22.06.2024. 19:45

Споменик подигнут у част ратне војне болнице "Коран" на Палама, који свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног здравственог особља у лијечењу многих, од српских бораца до дјеце, премјештен је на нову локацију. Од хотела смо направили болницу, нисмо имали основне услове за рад, али смо имали вољу и знање, присјећа се оснивач болнице Коран, академик Мирко Шошић.

- То је хотел и никада није могао бити болница. Да би се направио смјештај болесницима, ресторан је испражњен и ту су стављени кревети, операциона сала је направљена у билијар сали, а интензивна њега и сали за конференције - каже Мирко Шошић, један од оснивача ратне војне болнице "Коран".

- У ову болницу, први дан су ушли пацијенти који нису били српске националности, што указује на то да је та наша опредијељеност, етика, хуманизам, и наша вјера, такви да само се човјеку у невољи треба помоћи, оно што знаш и што највише можеш да урадиш - истиче Славко Ждрале, хирург.

Из Борачке организације Пале појаснили су да желе сачувати споменике културе, посебно овај који свједочи о великим напорима медицинског и немедицинског особља болнице "Коран".

Споменик је измјештен због оштећења на претходној локацији уз финансијску подршку града и општина у Источном Сарајеву.

- Губици у рату били би много већи да се војна болница није налазила баш на овом мјесту и да збрињавање рањеника као што је рекао академик Шошић, није било у оквиру тог златног сата - изјавила је Јасна Лазаревић Гавриловић, предсједник Предсједништва Борачке организације Пале.

Немјерљива је улога људи који су радили у болницама "Жица", "Касиндо", "Коран" и Соколац поручено је испред града Источно Сарајево и општине Пале.

Кажу, амбијент око споменика није достојан, и то у наредном периоду треба поправити.  

- Да није било улоге ове четири болнице прије 32 године, сигурно да би све било другачије и сигурно да становништво, нити би опстало нити остало на овим просторима - казао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

- Никада нећемо бити свјесни вриједности коју су наши љекари, неки од њих су данас ту, дали Републици Српској. Дали су прије свега своје знање, свој труд, и то треба да је наук и будућим генерацијама - сматра Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Освештању споменика, парастосу и полагању вијенаца присуствовали су представници Борачке организације Пале те представници јавног и политичког и културног живота.

Херојско медицинско особље ратне болнице збринуло је више од 20.000 људи уз 12.000 операција, а њихови напори остаће уписани златним словима у новијој српској историји. Споменик је идејно рјешење покојног академског сликара и борца Војске Републике Српске Мијата Петронића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.