Борба за животе

Спасиоци чамцима дошли до Јабланице: Војска излази на терен

  • Извор: Бљесак
  • 04.10.2024. 10:18

Службе са чамцима прешле су до Јабланице и ради се на спашавању људи. Послат је захтјев за помоћ Оружаним снагама БиХ, на основу захтјева начелника Општине Јабланица.

Наведено је ово у извјештају Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона поводом великог невремена које је захватило Коњиц и Јабланицу, преноси "Бљесак.инфо".

Како се наводи, 4. октобра око три часа ујутро дошло је до великог олујног невремена праћеног кишом на подручју Мостара, Коњица и Јабланице.

Невријеме је проузроковало активацију великог броја клизишта, одрона на путевима и поплављеног подручја због излијевања велике количине воде из ријека и језера.

Џамија у Јабланици под водом

Џамија у Јабланици под водом

Према тренутним информацијама добијеним са терена, више особа је страдало, а има и несталих те се ради на спашавању угрожених.

"Путне, телефонске и интернет везе су у прекиду. Почевши од Мостара, у Дрежници је велика бујица Дрежанке срушила неколико мостова, однијела 20-ак аутомобила и за сада немамо податке о људским жртвама на том подручју. Због одрона, пут М-17 према Доњој Јабланици је непроходан", наведено је у извјештају, док са терена долазе информације да су двије особе смртно страдале.

Најтежа ситуација, према сазнањима са терена, је у Јабланици и околним мјестима (Бутуровић Поље, Острожац, Челебићи), гдје је дошло до великог броја клизишта на куће, одрона на путевима и плављења кућа које се налазе уз језеро.

Апокалиптично стање у још једном мјесту: Вода однијела мостове, људи заробљени

Апокалиптично стање у још једном мјесту: Вода однијела мостове, људи заробљени

"Управо се ради на рашчишћавању пута према Јабланици са јужне стране на путу М-17, те од Прозор-Раме до Јабланице са сјеверне стране како би помоћ што прије стигла до угроженог становништва. Војска ради на рашчишћавању пута према Јабланици од Коњица. Све расположиве јединице путева, ватрогасаца, хитне помоћи као и војске су на терену", навела је Цивилна заштита ХНК-а.

Због великог невремена и бројних одрона које је погодило шире подручје Јабланице, обустављен је саобраћај на магистралним путевима Мостар – Јабланица – Коњиц, Јабланица – Прозор и Јабланица – Блидиње.

Пратите нас и путем Вибера