Konobari, kuvari, poslastičari, ugostiteljski i turistički radnici u Tesliću nikad nisu bili traženiji. Na tržištu rada je manjak ovog kadra.
Poslodavci se otimaju za radnike i nude plate iznad prosjeka. U međuvremenu, srednjoškolci koji u ovoj struci školovanje privode kraju, zadovoljno trljaju ruke.
„Ovo je vrlo tražen posao u našoj struci. Svak idan se traže nova zaposlenja, novi ugostitelji. Posla ima puno jer ima i lokala koji traže posao“, rekla je Anja Gačić, ugostiteljski tehničar.
„Za ove tri godine mog školovanja sam dosta specijaliteta naučio, ali bih ja od svih tih izdvojio špagete bolonjeza. Jer to je jedan doživljaj od raznih ukusa, stvarno prelijep“, kaže Mihajlo Babić, kulinarski tehničar.
Sve to savlada se na praktičnoj nastavi u školskom restoranu i kuhinji. Po praktično znanje se ide i van škole u teslićke restorane i kafiće.
„Što se tiče kuvara, što mi pravimo, to su većinom šnicle, što se pohuje, to se radi kod peći, ja odatle ne odmičem“, priča Fatima Beginović, kuvari.
„Poslastičar je veoma kreativno zanimanje, kao prvo. Pravimo razne kolače, poslastice, učimo se dosta toga praviti, dekorisati pogotovo“, rekla je Ajla Botić, poslastičari.
Teslić, kao turistički centar, pričaju prosvjetni radnici, mora da ima izuzetno kvalitetan kadar u ovoj struci. A kadra je sve manje. Zbog toga su odlučili da ponude bogat izbor zanimanja u ovoj struci.
„Sad ove godine, idemo konobare i poslastičare kombinovano odjeljenje, pokušaćemo da upišemo po jedno. Ugostiteljskih tehničara i kuvara jedno odjeljenje, turističkih tehničara jedno odjeljenje“, rekao je Goran Đekanović, srednja škola „Jovan Dučić“ Teslić.
Tako će teslićka srednja škola od planiranih 148 đaka, njih 88 upisati u pet zanimanja u struci Ugostiteljstvo i turizam. Osim toga, u planu je upis učenika u Gimnaziju, faramaceutske tehničare i frizere.