Оштећени

Стећци у Билећи на удару вандала

  • Извор: АТВ
  • 22.10.2024. 19:30

Вандали и неодговорни појединци овај пут су ударили на чувене билећке стећке. Шарали су их а по старом музеју цртали. Малобројни су остали у шоку.

Оно што је очигледно овдје се ради о навијачким графитима, зна се да у Билећи не постоји ниједно удружење навијача. Оно што се такође зна јесте да Билећом колају приче да су све ово урадили средњошколци.

Додатно забрињава да се ниједна институција нити појединац нису сјетили овај чин пријавити полицији. Из ПУ Требиње након наших позива кажу да ће кренути у потрагу за вандали. Ужасан је то чин каже начелник билећког надлежног одјељења. Огњен Капор осуђује овај вандализам и обећава да ће тражити рјешење.

 „Надам се да ће починиоци бити нађени и да ће на адекватан начин бити санкционисани. Ја вјерујте више немам идеју који је то адекватан начин. Ми смо размишљали и тражили средства да одређени дио града покријемо камерама и то би било олакшавајуће“, рекао је Огњен Капор, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Да је среће Билећани би стећке чували као очи у глави јер историја каже да је чак ова општина добила име по једно од њих. Ови средњевјековни споменици датирају из периода од 12. до 16. вијека. Некропола на обали језера јесте туристичка атракција али је очигледно да се полако уништава.

„Кроз један дуги временски период константно се девастирају и уништавају. Хоћемо ли апеловати да их морамо чувати. Уопште не би требало апеловати, ваљда је довољна свијест људска да размисли шта ће са нашим гробним мјестима да буде за једно 500 година“, сматра историчар Радмило Пекић.

Некропола у Билећи заштитни је знак ове општине. А да ли су Билећани тога свјесни?!

Колико су Билећани али челници у овој општини свјесни значаја ове некрополе најбоље говоре ови призори.

А призори  су смеће разбацано на све стране, сломљене клупе и љетниковци, отворени шахтови. Тако се људи односе према ономе чиме би требали да се поносе. Срећом трава није велика јер је ту у помоћ притекла стока.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)