Комадиново врело

Све расположиве снаге раде на успостављању путне комуникације између Јабланице и Мостара

  • Извор: Аваз
  • 04.10.2024. 18:17

Иако су на терену све расположиве снаге с тешком механизацијом које раде на успостављању путне комуникације између Мостара и Јабланице у мјесту Комадиново врело, то до вечерас неће бити могуће.

Потврђено је то за "Аваз" на лицу мјеста, гдје су били Тони Краљевић, федерални министар за финансије и шеф Штаба цивилне заштите ФБиХ, Адил Шута, командант Штаба цивилне заштите ХНК и министар финансија ХНК и премијерка ХНК, Марија Бухач.

Према посљедњим информацијама с терена, 40 особа се воде као нестале на подручју Доње Јабланице, док је, нажалост, број смртних случајева 16.

- Прије свега желим упутити искрене изразе саучешћа породицама чији су чланови страдали. Бојим се да те ће бројке нажалост расти. Овдје видимо пругу, цесте, све ће се то обновити, али људски животи се никада неће вратити - рекао је Краљевић.


Навео је да је од раних јутарњих сати у непрекидном засједању како штаб управе цивилне заштите ФБиХ тако и Владе ФБиХ. Подсјетио је да је на приједлог Штаба донесена одлука о проглашењу природне несреће те да су на диспозицији сви материјални и људски ресурси.

- Желим се захвалити свим саставницама Управе ЦЗ као и кантоналне Управе ЦЗ, специјалистичком снагама КС, свом ГСС-овцима, полицији, волонтерима. Сви на неки начин уједињени у болу, тузи, саосјећању, али надасве у борби за спашавање људских живота - рекао је Краљевић.

Хрватски експерт о поплавама у БиХ: Од овога одбране нема!

Хрватски експерт о поплавама у БиХ: Од овога одбране нема!

Шута је навео да се одвија координисана акција с циљем успостављања путне комуникације.

- Првенствено нам је интерес да спасимо људске животе и ова комуникација нам је потребна како би убрзали тај процес и како би доставили потребну помоћ. Тренутно се користе чамци док с друге стране помоћ Јабланици долази из правца Коњица. Активности се предузимају, ситуација је сложена и незахвално је говорити о процјенама какво је стање - рекао је Шута.

Бухач је казала да се инжињерија уз помоћ чамаца с те локације запутила даље како би провјерили стање на терену.

Катастрофалне поплаве у БиХ однијеле најмање 18 живота

Катастрофалне поплаве у БиХ однијеле најмање 18 живота

- Даћемо све од себе да се што прије успостави ова путна комуникација. Војска ради с друге стране, раде се процјене да успоставимо овај коридор - рекла је Бухач.

На терену су бројне спасилачке и медицинске екипе, а како је рекла Бухач, ту ће бити до даљњег ради мјера предострожности.

Пратите нас и путем Вибера