За невесињски кромпир чуло се на далеко. Кртола која се овдје узгаја обишла је свијет и премца јој нема. У пољима подно Вележа земља је и плодна и родна, помаже кртоли спој планинске и медитеранске климе. Џаба све да није вриједних домаћина. Такав је Весо Радић. Садња се спрема, очекивања добра.
"Ја сам скроман, задовољан сам и кад има двије тоне меркативног кромпира, иде се доста на традицију, не користи се пуно хемије, користе се стајска гнојива, веома мало хемије и колико да и ако да 2 тоне то је за нас екстра. Јер имамо стабилно тржиште, људи то цијене. Иде та роба константно сваке године", рекао је Васо Радић, произвођач кромпира.
Стотинама година овдје се сади кромпир, који се због чврсте структуре и богат укус издвоји се на тржишту. Традиција је постала и бренд. Прије неколико година стигла је ознака заштите географског поријекла
"Невесиње стварно има један бренд, уз Олимпијаду и Невесињску пушку сигурно је кромпир бренд", додаје Радић.
Кромпиром се поноси и начелник. Зато у општинском буџету за пољопривреду не смије да фали.
"Ми последњих осам година улажемо значајна средства и стално их повећавамо за пољопривреду. Ми данас имамо подстицаје у пољопривреди између 350.000 и 400.000 марака", рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиња.
Задовољни су произвођачи и овим, али и откупном цијеном од 82 фенинга по килограму.