Пресуда

Закуп земљишта у Градишци стигао до Врховног суда

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2024. 19:20

Додјела земљишта у закуп пољопривредницима у Градишци стигла је до Врховног суда Републике Српске. Бивши концесионар дијела земљишта које је дато у закуп, фирма из Градишке, поднијела је десетине тужби против закупаца Скупштине града Градишка и закупаца, иако им је концесија истекла, прије доношења јавног позива о закупу пољопривредног земљишта.

Добили су пресуде у своју корист, али је град Градишка поднио Врховном суду Републике Српске захтјев за преиспитивање пресуда Окружног суда Бањалука, каже градоначелник Градишке Зоран Аџић.

- Све је било чисто, нигдје ни један рок није био угрожен, ничије право није било угрожено, и провели смо ову процедуру по којој је додијељено 259 концесија. Компанија Агроекспорт, уопште није била учесник у позиву, није учествовала на конкурсу, њој је истекао уговор 21. септембра 2022. године о концесији. Компанија Агроекспорт ако је имала икакав проблем, може да има само са Министарством пољопривреде или и Владом - каже Аџић. 

Правни заступник града адвокат Александар Сајић каже да је предсједник Управног одјељења Окружног суда Бањалука 19. априла потписао "правно схватање" према којем треба усвојити све тужбене захтјеве. То је је свих седам судија прихватило, каже Сајић, и донијело идентичне одлуке.

- То значи да је предсједник Управног одијељења дословно дао налог судијама да усвајају тужбе у овим случајевима. то се не смије радити, то је незаконито. И то је једна од разлога, што градоначелник није рекао, што смо против предсједника Управног одијељења поднијели кривичну пријаву - рекао је Александар Сајић, правни заступник града Градишка.

Градоначелник Аџић каже да пољопривредници који су добили земљиште у закуп неће сносити никакве посљедице и могу нормално да обрађују земљиште до окончања поступка. Такав став Илији Николићу, пољопривреднику из Церовљана, који је добио земљиште у закуп, много значи. 

- Потписали смо уговоре са градом Градишка, уведени смо у посјед, циљ нам је да производимо храну за свој породице, за цијелу Српску, да останемо на својим имањима. ако се ово овако буде пресуђивало, нама не преостаје ништа друго него да гледамо пут преко ријеке Саве - прича Илија.

Да до таквог сценарија ипак неће доћи уздају се пољопривредници и руководство Градишке. У то име, поднесена је и апелација Високом судском и тужилачком савјету БиХ да преиспита рад судија бањалучког Окружног суда.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм