Сарајево

Беба 14 пута угризена у вртићу, покренута истрага

  • Извор: Аваз
  • 14.10.2024. 12:36

Тужилаштво Кантона Сарајево формирало је предмет у случају једногодишње д‌јевојчице која је 14 пута изгризена у вртићу.

Можемо само рећи да Тужилаштво КС поступа у том предмету и да су у току провјере навода из пријаве рекла је Азра Бавчић портпаролка Тужилаштва КС.

Позвали полицију

Како је Аваз раније писао крајем јула, Алма Бејзић из Сарајева, мајка једногодишње д‌јевојчице, испричала је да се њена кћерка кући из вртића “Бонум – скривено благо” вратила с 14 угриза. Како је појаснила, д‌јевојчица била у вртићу те је око 17 сати Алмин супруг отишао по дијете.

Отац је рекао да је д‌јевојчица тај дан у вртић дошла у хаљиници без рукава, а васпитачице су јој обукле мајицу преко како би се прикриле повреде које су примијетили тек кад су дошли кући.

Родитељи су одмах потражили љекарску помоћ, а он је након прегледа д‌јетета позвао полицију. Овај случај је тако доспио и до институција те је из тог разлога у вртићу извршен инспекцијски надзор.

Извјештај инспекције

Контактирана је Кантонална управу за инспекцијске послове која је уступила извјештај надзора.

 – Поступајући кантонални просвјетни инспектор је дана 01.08. и 02.08.2024. године извршио усмјерени инспекцијски надзор у ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ,,БОНУМ” САРАЈЕВО-Подружница Вртић Скривено благо на Илиџи, те у оквиру својих овлаштења, између осталог утврдио, да је број радника и профил стручне спреме радника у одгојној групи д‌јеце узраста од 1 године до 3 године у супротности са чланом 15.став (1) и (3) Одлуке о педагошким стандардима и нормативима за предшколски одгој и образовање. С обзиром на то поступајући инспектор је према Предшколској установи ,,БОНУМ” Сарајево- подружница Вртић Скривено благо и одговорном лицу д‌јеловао одговарајућом управном мјером.

– Истовремено, поступајући по службеној дужности, кантонални просвјетни инспектор пријаву је прослиједио и Министарству за одгој и образовање Кантона Сарајево које у складу са чланом 40. Закона о предшколском одгоју и образовању у Кантону Сарајево (,,Службене новине Кантона Сарајево” бр.26/8, 21/9, 33/21 и 31/22) врши стручни надзор над радом предшколских установа – одговорила је Вилдана Брдарић-Врањ, стручни савјетник за информисање КУИП.

– Члан 15. говори о броју и спреми радника, те је њиме одређено да за узраст д‌јеце од 6 мјесеци до 3 године, у групама требају бити ангажована по два радника и то један васпитач и једна медицинска сестра, или двије медицинске сестре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Манастири (Р)

    ' Манастири (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица