Насиље у породици

Брутално иживљавање над слабијим: Зашто жртве злостављача повлаче пријаве?

  • Извор: АТВ
  • 13.10.2024. 19:31

Породично насиље je тихи убица многих односа. Снимак злостављања Алдине Бајић од стране њеног супруга Адиса Цигоје у њиховом заједничком дому изазвао je лавину коментара и реакција. Али, за сад не изгледа да је посљедња кап која ће прелити одавно препуну чашу бруталних иживљавања над слабијим.

Звучи апсурдно, уколико буде тачно да брутално претучена Алдина повлачи пријаву против злостављача. Проблеми настају када одбијају да то учине, а најчешће је то посљедица страха.

„Жртве насиља у породици најчешће не добијају неку инстант заштиту од стране институција и система и оне се и након пријаве, нажалост, не осјећају заштићено и не осјећају слободно, да су заштићене од стране система и да су заштићене од понављања даљег насиља“, рекла је Горица Ивић, директор Фондације Удружене жене Бањалука.

Снимак је  освијетлио сурову бруталност насиља. Чини се да постајемо свјесни његових посљедица тек када га видимо на екранима. 

  • "Насиље најчешће почне у том офлајн, стварном простору, али се онда дигитални простор користи да би се то насиље продубило, да би се неко застрашивао даље. Тако да су сви који дијеле те снимке, сви који учествују у свему томе, на неки начин саучесници и раде нешто што је, на крају крајева и инкриминисано нашим нормативним оквиром КЗРС, тако да је важно да будемо свјесни да је насиље које се појављује у онлајн простору једнако, ако не и више опасно, од оног насиља које се појављује у неком приватном простору" , истиче Ивићева.

Бројни потресни случајеви, попут оног у Градачцу, узнемирили су читав регион, многи од њих пријете да постану трагични. Бесплатним и анонимним позивом на СОС телефон 1264, који је активан 24 часа, жртве насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке