Поплаве однијеле животе

Форензичар о узроку смрти жртава у Јабланици: Удисали су блато, земљу и муљ

  • Извор: Кликс
  • 17.10.2024. 20:53

Тужилаштво је изабрало специјалисту судске медицине Дражена Дамјањука из Требиња да формира тим који је урадио обдукцију 21 особе погинуле усљед недавних поплава и клизишта у Јабланици.

Дамјањук је у изјави за Кликс.ба напоменуо да је обдукција трајала четири дана. Први дан је урадио обдукцију десет особа, његов колега Слободан Пејић из Фоче је сљедећи дан урадио обдукцију девет особа, а преостала два дана је Дамјањук урадио по једну обдукцију, како су проналажена беживотна тијела. Затим је говорио о томе шта је био узрок смрти погинулих.

"Узрок смрти код 80 посто људи је било гушење муљем, земљом и каменчићима. Дакле, они су буквално удисали блато, земљу и муљ. Преосталих 20 посто су имали тешке механичке повреде усљед обрушивања стијена, зидова и плафона кућа. Ријеч је углавном о преломима грудног коша", нагласио је Дамјањук.

Истакао је да су скоро сва тијела, осим једног, била у стању узнапредовалих трулежних промјена. Претходно наведено је истакао као разлог зашто је било тешко радити обдукцију.

Радила се обдукција и једне НН особе.

"Узели смо узорке за ДНК. Та особа је имала карактеристичне знакове на глави - имала је два бенигна тумора атерома. На основу тога је породица казала о коме је ријеч. Тетка те особе је дошла у Високо и препознала је", навео је.

Подсјетио је да само у Високом постоји могућност да се прими велики број тијела те је као проблем истакао то што не постоји већи број специјалиста судске медицине и то што су сви ови специјалисти концентрисани у Сарајеву, Бањалуци и Тузли.

Дамјањук је био у Доњој Јабланици након природне катастрофе, а оно што је затекао је назвао језивим. Као неко ко је урадио више од 1.000 обдукција никада се није срео са случајевима када се неко угушио услед гутања земље, блата и муља.

"Било је мучно и потресно то радити. Колега је радио обдукцију жене с узнапредовалим стадијумом трудноће, а ја сам радио обдукцију брачног пара који је пронађен загрљен. Пуно је било баш младог свијета. Мислим да је више од половине било у 40-им годинама. То је страхота. Људи у најбољим годинама. Страшно је када знате да је само из једне породице погинуло осморо људи", констатовао је саговорник Кликс.ба.

Пратите нас и путем Вибера