Родитељи узнемирени

И данас стигле дојаве о бомбама у сарајевским школама

  • Извор: Кликс
  • 11.10.2024. 11:36

И јутрос је евакуисано неколико школа у КС након што је запримљена дојава о постављеној експлозивној направи. Међу школама у којима је дојављено да је постављена бомба је и Основна школа (ОШ) "Ченгић Вила 1".

Из МУП-а КС је потврђено да је дојава о постављеној експлозивној направи стигла у више школа, без прецизирања о којим је школама ријеч.

Осим што је одвијање наставног процеса угрожено и што ће дјеца наставу свакако морати надокнадити, у великом проблему су и родитељи ученика нижих разреда основних школа.

Предсједница Вијећа родитеља КС Елма Диздаревић је за Клиx.ба рекла да је Вијеће одмах упутило допис ресорном министарству и изразило забринутост поводом актуелне ситуације у КС.

Поново дојава о бомби у сарајевској школи, неки су прешли на онлајн наставу

Поново дојава о бомби у сарајевској школи, неки су прешли на онлајн наставу


"Тражили смо да се обрате ресорним министарствима која су задужена за сигурност наших ученика да се пронађу особе које дојављују и буду санкционисане. Такође смо тражили да се сви актери у Влади КС укључе у рјешавање овог проблема. Уколико је потребна психолошка помоћ за наше родитеље и ученике тражили смо да Министарство организује неку едукацију за наше првачиће који се први пут сусрећу са овим дојавама", каже Диздаревић.

"Најчешће велики проблем јесте преузимање дјеце јер су продужени боравци унутар самих школа. Овај проблем морамо схватити пуно озбиљније, овдје су угрожени сви и дај Боже да се не деси никакав инцидент, то нам је најважније. У овом тренутку можемо рећи да је образовни систем у КС нарушен", закључује Диздаревић.

Јуче се огласила и министарка за одгој и образовање КС Наида Хота Муминовић која је тражила од Владе КС да хитно затражи информације надлежних управа полиције, тужилаштава и судова о исходима истрага и подузетих радњи у свим случајевима ових кривичних дјела како у ранијем периоду, тако и сада.

Иако је ријеч о лажним дојавама, сматрам да је ово озбиљан сигурносни ризик за ученике.

Подсјетимо, данима стиже више пријава о постављеним експлозивним направама у школама у КС. Срећом, контрадиверзиони прегледи су утврдили да је ријеч о лажним дојавама.

Пратите нас и путем Вибера