Нови детаљи

Језиво свједочење дјечака убице - Имао сам 92 метка и све сам планирао да искористим

  • Извор: Курир
  • 10.10.2024. 07:19

Малољетник који је оптужен да је 3. маја прошле године у ОШ "Владислав Рибникар" убио деветоро ученика и чувара признао да га је отац одвео у стрељану и научио како да користи пиштоље и пуни оружје.

- Када сам кренуо од куће, шаржери су били у оба пиштоља. "Збројевка" је била репетирана и метак је био у цијеви. Претходно сам напунио оквире. Имао сам 92 метка у шест оквира и све сам планирао да их искористим - рекао је дјечак у језивом признању, при ком је остао и на суђењу у уторак, наводећи да "нема шта да дода".

Срби са Флориде у страху: Језиво је тихо

Срби са Флориде у страху: Језиво је тихо

Он је тада испричао да је у породичном стану 24. априла лако нашао очеве пиштоље "ругер" и "збројевка", а да их је два дана прије злочина "припремио, ставио у своју собу и сачекао 3. мај".

- Да отац није имао пиштоље које сам узео, не бих урадио то што сам урадио - рекао је он према незваничним информацијама стојећи за судском говорницом Специјалног суда у уторак.

Без емоција: Не сјећам се када сам плакао

Током испитивања, дјечаку је постављено питање да ли се сјећа када је плакао посљедњи пут и да ли је уопште икада плакао.

- Јесам. Не знам када тачно, било је то давно.

Мајица преко камере

Он је објаснио и како је тачно узео очево оружје из ког је раније учио да пуца у стрељани.

- Био сам сам у кући и тражио сам оружје. Послије пола сата нашао сам га у орману у предсобљу, требала ми је столица да се попнем. У ормару је била једна кутија, а иза те кутије се налазио мени добро познат ранац који је отац носио у стрељану. У том ранцу је била кутија која је имала катанац са троцифреном шифром. Откључао сам га лако, био је намјештен на шифру 634 тако што сам трећи број који је био лабав завртио неколико пута на 637. У кутији сам нашао два пиштоља и шест оквира. Друга кутија с муницијом није била закључана. Вратио сам све на своје мјесто, онако како је било. Недјељу дана касније, 1. маја, када сам опет био сам код куће, ставио сам мајицу преко камере у стану, поново сам се попео на столицу, узео оружје и ставио га код себе у собу, тачније у фиоку. Тако сам дошао до оружја - описао је дјечак-убица.

Још једна тешка незгода у БиХ: Ауто завршило у изглогу туристичке агенције

Још једна тешка незгода у БиХ: Ауто завршило у изглогу туристичке агенције

Детаљно је говорио и о томе да је отац био поносан како пуца, да га је хвалио и фотографисао.

- Био сам прилично прецизан, правио сам групе метака када су у питању концентрични кругови, правио сам групе метака око центра. А што се тиче силуета које сам такође гађао, и ту сам био прецизан и веома брзо сам са пет метака погађао у груди, главу и револвер који је та силуета имала. У силуету сам пуцао једном када сам био у стрељани - испричао је дјечак убица.

Дјечак убица, подсјетимо, први исказ дао свједочећи путем видео-линка из клинике у коју је смјештен послије злочина, у истрази која се тада водила против његовог оца. Послије завршене истраге, његов отац Владимир Кецмановић је оптужен за тешко дјело против опште сигурности јер је дијете водио у стрељану и учио га да пуца, као и због тога што није на адекватан начин обезбиједио оружје. Више јавно тужилаштво у Београду истом оптужницом је обухватило и мајку дјечака убице, Миљану Кецмановић, чији је ДНК нађен на једној чаури у кабинету историје.

План: Намјерно сам закаснио на први час

Дјечак-убица, како је Курир ексклузивно објавио, у свом исказу је навео да је кобног 3. маја намјерно закаснио на први час како би сва дјеца била у учионици.

- Са собом сам понио два очева пиштоља, спремио сам 92 метка и имао сам жељу да их све искористим - изјавио је, наводно, дјечак-убица у истрази.

Навео је и да је планирао да масакр почне у свом одјељењу, а да су му мета "генерално били ученици седмог разреда јер се осјећао одбачено".

На питање да ли га је слика коју је имао пред собом док је пуцао у другаре у учионици натјерала да престане, кратко је рекао: "Не".

Занимало ме оружје

Малољетни убица, који по закону није кривично одговоран, потврдио је наводе оптужнице да га је отац водио у стрељану, учио га да напуни пиштоље, како да стоји и дише док пуца, пише Курир.

- Ваљда је отац хтио мало да се нас двојица зближимо, пошто је, осим што је то био његов хоби, и мене занимало оружје. Отац је дао приједлог да идемо у стрељану и стекао сам утисак да је био поносан, хвалио ме је како пуцам.

Одговарајући на питања какви су били односи у породици, да ли је било проблема и да ли му је неко у фамилији рекао да је психопата, он је дао потврдан одговор.

- Јесте једном приликом. Отац. Не могу тачно да се сјетим ситуације. Био је љут.

Међутим, како је Курир писао, он је током свједочења рекао и да је "мајка викала на њега када у нечему није био најбољи и да је то утицало да донесе одлуку да почини масакр".

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.