Талас насиља

Како су се обрачуни шведских криминалних банди преселили у БиХ?

Убиство Хариса Остердала у Сарајеву наставак је обрачуна шведских криминалних банди који посљедњих мјесеци потресају Стокхолм, пишу медији у Шведској.

Талас насиља, који је наводно повезан са сукобом унутар криминалне мреже Foxtrot, од почетка септембра однио је седам живота. Међу убијенима нису само чланови криминалних банди, већ и чланови њихових породица, па чак и случајни пролазници. Сукоби, у којима се не бирају средства, пренио се и на друге земље.

АТВ сазнаје: Због убиства Остердала ухапшене још двије особе

АТВ сазнаје: Због убиства Остердала ухапшене још двије особе

Прије Сарајева исти актери учествовали су у пуцњави у Истанбулу. Остердал и Мутић тада су ухапшени, а заједно с њима пали су још и држављани шведске Richard Icho Markous (23), Мевлудин Мехоњић (31) i Salah Al-Zubeidi (24) iz Norrköpinga, те К.К. (47). Они су пуштени на слободу средином октобра и сматра се да су се тада запутили у Сарајево, пише Expressen.

Пуцњава у Истанбулу одиграла се у четврти Маслак 6. септембра ове године. Двојица непознатих наоружаних мушкараца на мотоциклима тада су отворили ватру на више особа који су сједили у кафићу. Они су узвратили ватру, а нападачи су побјегли.

Након пуцњаве, група из кафића ушла је у комби и напустила простор, али су убрзо ухапшени. Шведски медији пишу да је та пуцњава заправо била напад на страну Rawa Majida, познатог криминалца у Шведској, у склопу сукоба у криминалној мрежи Foxtrot.

На Сокоцу ухапшен осумњичени за убиство Остердала

На Сокоцу ухапшен осумњичени за убиство Остердала


Неколико дана касније у Упсали je убијена мајка Ismaila Abda, вође Foxtrotove отцјепљене банде. Од тада у Упсали и Стокхолму усљедио је читав низ насилних злочина, убиства, бомбашких напада у којима је погинуло седам особа. У Norrköpingu је пуцано и на мајку Елвира Мутића, који је у Сарајеву лакше рањен.

Сумња се да је већина пуцњава повезана управо са сукобом унутар мреже Foxtrot. С једне стране је група коју предводи Rawa Majid, којег називају "Курдском лисицом", те Ismail Abdo, кога тамошњи медији називају ”Јагодом”. Оба надимка потичу од псеудонима које су наводно користили у шифрованим порукама.

У пуцњави у Сарајеву ликвидиран вођа нарко мреже Харис Остердал

У пуцњави у Сарајеву ликвидиран вођа нарко мреже Харис Остердал

Засада није познато чијој страни су припадали Остердал и Мутић, што је предмет даље истраге. Утврђује се и шта су они заправо радили у Сарајеву, односно да ли су се само крили од супарничке групе или су се повезали и са криминалним групама из БиХ.

Подсјетимо, због сумње да се може довести у везу са убиством Остердала и рањавањем Мутића синоћ је у Сокоцу ухапшен шведски држављанин Оливер Херберт Петер, док су на Палама након полицијске потјере данас ухапшене још двије особе.



Пратите нас и путем Вибера

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм