Ухапшен у Шпанији

Ко је српски криминалац којег чува специјална полиција у Хрватској?

  • Извор: Индекс
  • 13.10.2024. 09:56

Хрватска специјална и интервентна полиција под пуном спремом чувала је јуче око 16 сати зграду Жупанијског суда у Великој Горици због рочишта на којем је одређен екстрадициони притвор Миловану Здравковићу (45) по српској Интерполовој потјерници.

"Ако се правовремено достави документација, могуће је да остане у притвору до изручења", рекла је портпаролка тог суда.

Судија је одредила притвор према Закону о међународној правној помоћи у кривичним стварима и сада ће се затражити рокови преко Министарства правосуђа од Србије да се види постоји ли молба за изручењем, а до тада он остаје у притвору.

Ухапшен у акцији Интерпола у Шпанији

Иако је српски министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао да је Здравковић ухапшен у Загребу, испоставило се да је ухапшен у великој акцији Интерпола у Шпанији, а изручен Хрватској. Али, припадника Кавачког клана тражи и Србија због умијешаности у четири убиства припадника супарничког - Шкаљарског клана те трговања кокаином. Швајцарска конфедерација га, пак, тражи због извршења казне затвора од пет година због теже крађе.

Планирали жртву да разнесу бомбом - Полиција спријечила мафијашку ликвидацију

Планирали жртву да разнесу бомбом - Полиција спријечила мафијашку ликвидацију

Хрватске власти тражиле су га због фалсификовања хрватског пасоша. Добио га је још 2018. на основу лажног идентитета једног Србина који је раније напустио Хрватску, пише Н1.


Сада је у року 24 сата прво осуђен, затим формално пуштен на слободу. Након тога је поново ухапшен па одведен на суд, одакле је враћен у затвор.

Почела да живи на селу, па закукала: Сељаци су врло кварни, 'добре сељачке душе' - мало сутра

Почела да живи на селу, па закукала: Сељаци су врло кварни, 'добре сељачке душе' - мало сутра

Наиме, у петак је Здравковић на Општинском кривичном суду признао фалсификовање пасоша те је осуђен на условну затворску и новчану казну. Тада му је укинут истражни затвор те је формално сат, два био на слободи. Затим га је у Реметинцу ухапсила криминалистичка полиција на основу српске потјернице. Потом је одведен у полицију, а јуче поподне и на Жупанијски суд у Великој Горици.

Осумњичен за убиства у Атини 2020. године

Милован Здравковић, рођен у Београду, у Србији је осумњичен да је као члан криминалне групе Радоја Звицера, Дарка Шарића и Вељка Беливука учествовао у планирању и припремању убиства Стевана Стаматовића и Игора Дедовића, који су убијени 19. јануара 2020. године у Атини. Сумњичи се да је такође припремао и планирао убиства Алана Кожара и Дамира Хаџића, убијених 23. јула исте године на грчком острву Крфу.

Бирманчевић у програму уживо даје изјаву, а у свлачионици грми Баја Мали Книнџа!

Бирманчевић у програму уживо даје изјаву, а у свлачионици грми Баја Мали Книнџа!

„Улога Милована Здравковића огледала се у финансирању логистике, плаћања за рентање станова, ангажовању особа за опсервацију, као и набавку и транспорт оружја за извршење кривичног дјела. Такође, Милован Здравковић је с осталим члановима криминалне групе Кавачи куповао опојну дрогу кокаин из Јужне Америке у већим количинама, која је даље транспортована и дистрибуисана у Европи. Милован Здравковић је, према оперативним сазнањима, кум Радоја Звицера“, изјавио је српски министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Ко је Радоје Звицер?

Звицер је један од најутицајнијих људи балканског подземља и шеф Кавачког клана. Повезивало га се с бројним убиствима, продајом дроге и другим кривичним д‌јелима.

Звицера се повезивало и с убиством Црногорца Горана Влаовића који је смакнут на Зрћу хицем у потиљак из непосредне близине. Звицер је за то убиство платио наводно 50 хиљада евра, преноси Курир.

Успио да преживи: Звицер наредио да се сестри жртве подметне цијанид да отрује рођеног брата

Успио да преживи: Звицер наредио да се сестри жртве подметне цијанид да отрује рођеног брата

На Звицера је више пута покушан атентат. 2020. године покушали су га убити док је усред дана отишао на трчање у близини свог стана у Кијеву. У бијегу је од фебруара 2021., кад су чланови групе Вељка Беливука ухапшени у Београду. 2022. године појавила се вијест да је убијен у Панами у изнајмљеној вили, али се та вијест показала нетачном, преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)