Форензичари из Требиња и Фоче

Обдукција тијела из Јабланице: 20 жртава усмртили муљ и стијене, није вода

  • Извор: Независне
  • 14.10.2024. 13:23

Форензичари из Требиња и Фоче, др Дражен Дамјањук и др Борис Пејић, идентификовали су и обдуковали двадесет људи страдалих у јабланичкој катаклизми.

"Ниједан од њих није имао класично утапање, већ су сви страдали од запушења гркљана и душника земљом и муљем, или су страдали од механичких повреда, задобијајући тешке преломе од стијена и другог материјала који је падао по њима", казао је Дамјањук, потврдивши да ни он, али ни његов колега, нису установили ниједно класично утапање.

Дамјањук и Пејић су радили по списковима несталих Јабланичана, па је Дамјањук обдуковао и брачни пар који је пронађен загрљен у смрти, Перић је радио на лешу настрадале труднице у седмом мјесецу трудноће, али су, како кажу, и један и други, иако су до сада радили на бројним "тешким случајевима", овај посао урадили са доста тешких емоција, пишу Независне.

"Нас двојица смо обрадили и осам лешева из једне исте фамилије, из које је остао само један дјечачић, тако да је све то скупа јако потресно, али, то је наш посао", казао је др Дамјањук.

О томе колико је и физички и психички тешко било одрадити овај посао говори и детаљ који нам је изнио доктор Дамјањук:

"Колико је на лешевима било земље и муља можда најбоље говори податак да је за један леш моме помоћнику требало пола сата да га припреми за обдукцију", каже Дамјањук.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм