Правоснажна пресуда

"Сkaj" законит доказ у Хрватској!

  • Извор: вијести.ме
  • 06.10.2024. 15:55

Високи казнени суд у Хрватској донио је правоснажну пресуду којом су потврдили да је ”Скај” комуникација законити доказ, који се може користити у кривичним поступцима у тамошњем правосудном систему.

Како наводи Слободна Далмација, правоснажном пресудом Високог казненог суда коначно је заузет правни став око питања које је мјесецима мучило све оне, који се налазе иза решетака у Хрватској у оквиру разних злочиначких организација, а који су ухапшени након анализе комуникација вођених преко криптоване апликације ”Sky ecc”, преносе вијести.ме.

”Сви они надали су се да ће докази које је УСКОК прикупио на темељу анализе комуникације, коју су преко криптоване Скај апликације водили чланови, а која је прибављена помоћу европских истражних налога од француских власти, бити проглашени незаконитим”, пише Слободна Далмација.

Правоснажном пресудом потврђена је ранија одлука судије за истрагу сплитског Жупанијског суда, који је у фебруару ове године прогласио законитим доказе које је УСКОК прикупио на основу анализе комуникације, коју су преко криптоване Скај апликације водили чланови међународне организације на челу са ухапшеним загребачким грађевинским предузетником Ненадом Петраком, а који је уско сарађивао и са црногорским кавачким кланом.

Европол се огласио о хапшењу хрватског нарко краља

Европол се огласио о хапшењу хрватског нарко краља

Након доношења правоснажне пресуде да је Скај законит доказ, УСКОК је прошле седмице подигао оптужницу против криминалне организације Ненада Петрака, који је крајем прошле године ухапшен у Турској, а потом изручен хрватским властима.

УСКОК је Жупанијском суду у Сплиту доставио оптужницу, која је у већем дијелу заснована на основу пробијених, кодираних Скај разговора чланова Петракове групе, који су сада правоснажно законит доказ у Хрватској, а која је подигнута против још 24 хрватска држављана, који се терете за кријумчарење најмање 2,3 тоне кокаина, марихуане и хашиша.

То је прва правоснажна пресуда држава региона да је ”Скај” законит доказ, а након што је крајем априла ове године Европски суд правде донио одлуку о коришћењу ”Скај” апликације у судским поступцима, када су одбацили могућност коришћења информација добијених са шифрованих апликација ако нису поткријепљени и другим доказима.

Врховно државно тужилаштво Црне Горе, неколико дана након одлуке Европског суда, саопштило је да се одлуком не доводи у питање валидност и законитост ”Скај” комуникације као доказа, већ да се пресудом тумаче одредбе Директиве 14/41 којом се регулише примјена Европског истражног налога у земљама ЕУ.

Оптужницом УСКОК-а окривљеним се ставља на терет да су се, од 25. новембра 2019. до 3. фебруара 2023., на подручју Хрватске, Црне Горе, Шпаније, Холандије, Белгије, Данске, Њемачке, Швајцарске, Аустрије, Италије, Босне и Херцеговине, Колумбије и Сијера Леонеа, повезали у заједничко дјеловање ради континуиране набавке великих количина кокаина, марихуане и хашиша те кријумчарења, превоза и продаје у државама чланицама ЕУ.

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”

Оптужницом се наводи да је Петракова група успјела да препрода најмање 342,8 килограма кокаина вриједног 14,2 милиона евра, 450 килограма марихуане, 77 килограма хашиша...

Према писању хрватских медија, Ненад Петрак се налази у сплитском затвору на Билицама, а оптужницом му је, између осталог, стављено на терет да је куповао веће количине марихуане у Црној Гори, издавао налоге четворици чланова групе да дрогу преузимају, складиште и продају купцима.

"Црногорци су тешки у договорима, па се сви морамо држати плана", поручио је Петрак свом саговорнику под пином ЕСЈТЈ5, за који истражиоци сумњају да је оптуженог Влада Бркића из Загреба.

УСКОК наводи да се израз "Црногорци" односи на припаднике кавачког клана, чији је вођа одбјегли Радоје Звицер.

"Полиција и УСКОК, реконструисали су и разговоре, а истражитељи сумњају да је "момак из Сплита" Бркић, а Жути, пак, шеф кавачкога клана Радоје Звицер којег годинама неуспјешно тражи Интерпол", наводе хрватски медији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.