Убијен полицајац

Тужилаштво УСК о нападу у Босанској Крупи: Провјеравамо да ли иза малољетника стоје екстремне групе

  • Извор: Кликс
  • 25.10.2024. 11:36

Тужилаштво Унско-санског кантона организовало је конференцију за медије на којој су говорили о нападу који је потресао Босанску Крупу, а у којем је 14-годишњак убио једног те ранио другог полицајца.

Тим поводом, јавности се обратио и директор Управе полиције Амел Козлица који је изнио детаље овог случаја.

"Изражавам жаљење због овог дјела и у име полиције изражавам саучешће породици преминулог полицајца. Нажалост, упознати сте да се у току дана, тачније у 20:40 сати догодио напад на полицијску станицу. Том приликом, малољетно лице је уз употребу ножа нанијело повреде двојици службеника. Од задобијених повреда, нажалост, полицајац је подлегао, док је колега други пребачен у Кантоналну болницу те је његове стање стабилно након операције", рекао је Козлица.

Поручио је како раније малољетник који је извршио овај злочин није био познат полицији.

Становници Босанске Крупе у страху: Не смијеш ни у двориште изаћи

Становници Босанске Крупе у страху: Не смијеш ни у двориште изаћи

"Након што сам добио информацију као директор управе полиције, упућена је јединица за специјалистичку подршку, обавијештено је тужилаштво и формирана је увиђајна екипа. О свему су благовремено упознати министар унутрашњих послова и премијер УСК. Полицијски службеници управе полиције нису имали никаква сазнања нити смо имали пријетње према полицији. Ово малољетно лице од раније нама није било познато", навео је.

Говорио је и о одређеним мотивима за напад те је нагласио како се не могу износити шпекулације.

"Стање сигурности је под контролом. Као што сам навео, одмах смо наредили додатне мјере сигурности. Видите повећано присуство полиције на терену. Мислим да ће се грађани свакако осјећати сигурније. Није утврђено да ли је узвикивао одређене повике или ријечи. Након проведеног истраживања и саслушавања свједока, ми ћемо изаћи у јавност. Због стања сигурности и даљег спречавања узнемиравања грађана у кантону и граду, нећемо излазити у јавност са шпекулацијама", поручио је.

Полиција подигла приправност након убиства и рањавања полицајца у Босанској Крупи

Полиција подигла приправност након убиства и рањавања полицајца у Босанској Крупи

Медијима се обратила и главни тужилац Мерима Мешановић.

"Тачно је да је Тужилаштво УСК синоћ обавијештено о овом немилом догађају. Поступајући тужилац је заједно са припадницима сектора крим полиције изашао на мјесто злочина те су извршене увиђајне радње. Морам рећи да је малољетно лице, починилац кривичног дјела, затечен на мјесту злочина те је ухапшен. Дежурни тужилац је, уз сагласност, дјело окарактерисала као дјело тероризма, јер се ради о терористичком чину. Незванично мотив је напад на институцију, тј. полицијску станицу као орган с циљем застрашивања становништва", поручила је.

Нагласила је како је у истрагу укључено више агенција.

"Починилац је малољетник. Након хапшења, извршен је претрес куће. Одузети су предмети који су важни и потребни за даљи кривични поступак. Оно што желим још да кажем је да је у овај догађај укључено више агенција те да ће се истрага проводити приоритетно. Не можемо говорити о радњама које ћемо додатно подузимати, у циљу заштите истраге. Овај ће се догађај претрести у складу с надлежностима. Провјериће се, поред мотива, да ли је подстрекиван на ово и да ли стоје неке екстремне групе иза њега", рекла је тужилац.

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи окарактерисан као тероризам

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи окарактерисан као тероризам

На крају, говорила је и о потенцијалним казнама за малољетника због овог злочина.

"Ради се о малољетном лицу које има непуних 15 година и према Кривичном закону се сматра малољетником. Прописана је казна најмање 10 година или доживотна казна. Ипак, према закону, њему се не може изрећи таква казна нити казна затвора јер је млађи од 16 година. Не ради се о старијем малољетнику већ о млађем те се могу изрећи заводске мјере, односно упућивање у одгојно-поправни дом, најдуже пет година", закључила је Мешановић..

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?