Без осуде

За политичко Сарајево и стране амбасаде терористички напад малољетног исламисте није велика ствар

  • Извор: АТВ
  • 28.10.2024. 19:05

Терористички напад малољетног екстремног исламисте, убиство једног и рањавање другог полицајца за Зукана Хелеза, Раму Исака, као и стране амбасаде У БиХ, није велика ствар, па тако и нема осуде напада. Али су се зато данима утркивали са изјавама и саопштењима о лажним камповима за обуку у Републици Српској.

Изостанак осуда терористичког напада из Сарајева и страних амбасада само показује циничан приступ једном озбиљном проблему као што је тероризам, а док се са друге стране користи свака прилика да се нападне Српска.

"Сам приступ се заснива фактички на томе да све оно што не ваља у пренесеном смислу и ФБиХ се заташкава, односно нема великих иступа, поготово званичника, појединих амбасада или тзв. Високог представника. Са друге стране имали смо неки дан вијест односно полувијест, измишљотину, о присуству руских кампова у Српској, гдје је медијски простор био преплављен таквим информацијама и вијестима", каже Саша Мићин, Факултет безбједносних наука.

А то све наравно није случајно. Терористички напад у Босанској Крупи не треба посматрати као изолован и случајан догађај, кажу стручњаци за безбједност, који упозоравају да Сарајево и те како добро зна за вехабијске покрете и екстремни исламски радикализам, које прећутно подржавају. 

"Када видимо однос према овом терористичком акту, дакле начин на који се власти у Сарајеву понашају, када чујемо изјаве Хелеза о измишљеним герилским камповима, онда ми знамо да су они у овим политикама саучесници у извршењу саучесници терористичких акција", каже Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Не треба заборавити и да федерални медији играју велику улогу у свему томе, јер се ствара медијска слика о томе како је у ФбиХ све добро, а у Републици Српској све лоше. Све је то дио хибридног рата, кажу стручњаци, истичући да су главни финансијери тих медија управо странци који нису осудили напад у Босанској Крупи.

"Ево, све то можете да видите када посматрате ТВ канале гдје долазе те тзв. Црне вијести када се ради о Српској. Овдје се сада поставља питање финансирање медија, начин изражавања и мислим да је то све оно што се обилати користи у том хибридном рату против Републике Српске", каже Мићин. 

Екстремни исламски радикализма и те како је присутан у БиХ, а у Сарајеву свјесно жмире на тај проблем. А све су прилике да ће тако бити и у будуће, па се поставља питање, колико још људи треба да страда у терористичким нападима да би у Сарајеву промијенили причу око овог проблема, упозоравају стручњаци.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм