Одлази као побједник

ФИБА се поклонила Пешићу

  • 12.09.2024. 15:30

ФИБА је посветила текст Светиславу Пешићу, сада бившем селектору Србије који је на клупи националног тима оставио дубок траг.

Након освајања бронзане медаље на Олимпијским играма у Паризу, кошаркашка репрезентација Србије креће у наставак квалификација за Европско првенство 2025. и то с новим селектором.

Светислав Пешић, један од најтрофејнијих тренера у историји српске и свјетске кошарке, окончао је свој мандат на челу “орлова” по истеку уговора.

Пешић више није селектор Србије!

Пешић више није селектор Србије!

Свјетска кошаркашка федерација ФИБА посветила је посебан текст Пешићу, истичући га као једног од највећих тренера свих времена.

У свом прегледу његове каријере, ФИБА подсјећа на то да је Пешић с Њемачком освојио Евробаскет 1993. године, док је с Југославијом освојио европску титулу 2001. године и Свјетско првенство 2002. у Индијанаполису, гдје је у четвртфиналу побиједио САД, што је био први пут да је екипа састављена од НБА звијезда елиминисана у нокаут фази.

– Пешић је један од највећих тренера свих времена – наводи ФИБА, која се потом осврнула и на период након Пешићеве прве ере, када је репрезентацију Србије преузео Игор Кокошков, биљежећи пето мјесто на Свјетском првенству 2019. године, али без пласмана на Олимпијске игре у Токију 2020.

Огласио се Пешић након вијести да више није селектор Србије

Огласио се Пешић након вијести да више није селектор Србије

Када се Пешић вратио на клупу Србије, повео је екипу на Евробаскет 2022, освојио и сребро на Свјетском првенству у Манили, а потом и бронзу у Паризу.

ФИБА истиче и да је Пешић од 2020. године члан њихове Куће славних, подсјећајући на његову дугу тренерску каријеру која је почела још 1984. године када је радио с млађим селекцијама Југославије.

– Пешић оставља Србију у доброј ситуацији и напушта међународну кошарку као побједник – закључује ФИБА.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм