НБА звијеуда

Хоће ли Црногорци одузети држављанство Николи Вучевићу? МУП провјерава кошаркаша

  • Извор: Агенције
  • 23.10.2024. 17:37

Министарство унутрашњих послова (МУП) Црне Горе провјериће да ли је кошаркаш Никола Вучевић стекао амерички пасош и на тај начин прекршио домаћи закон који не дозвољава двојно држављанство, а исход тих би могао бити да репрезентативац те земље више не буде њен држављанин.

Кошаркаш Чикаго Булса недавно је постао амерички држављанин, што је објавила Служба за држављанства и имиграцију САД.

"Радосна церемонија натурализације постала је још посебнија пошто је играч Чикаго Булса Никола Вучевић положио заклетву и постао нови држављанин САД. Добродошао у америчку породицу", истакли су из Службе за држављанства и имиграцију САД.

Из ресора Данила Шарановића, одговарајући на питање да ли ће Вучевићу одузети држављанство, казали су да ће против свих за које се утврди да поред црногорског посједују и држављанство друге државе покренути поступак његовог губитка по сили закона, пренијеле су Вијести.

Амиџић: Суштина закона да они који нису ријешили стамбено питање то сада ураде

Амиџић: Суштина закона да они који нису ријешили стамбено питање то сада ураде

"МУП ће за сва лица за која се утврди да су добровољно стекла, поред црногорског држављанства и држављанство друге државе након 3. јуна 2006. године, сходно члану 24 став 4 Закона о црногорском држављанству, по службеној дужности покренути поступак губитка црногорског држављанства по сили закона", истичу из МУП-а Црне Горе.

На питање да ли је објава и фотографија на друштвеним мрежама довољан доказ да Вучевић остане без пасоша, из Шарановићевог ресора рекли су да ће након извршених провјера информације да је кошаркаш поред црногорског стекао "држављанство друге државе и прикупљених чињеница, односно доказа (увјерење о држављанству друге државе, рјешење о стицању тог држављанства и извод из матичне књиге рођених с констатацијом и датумом стицања другог држављанства), предузети даље радње у складу са Законом о управном поступку и Законом о црногорском држављанству".

Један од услова играња за неку репрезентацију је и држављанство те државе.

У спорту није ријетка појава натурализовања играча па су по том основу неки црногорски спортисти наступали за Србију, Косово, Шпанију, Грузију, Катар, Индонезију...

Пратите нас и путем Вибера