Бањалука

Амиџић и Шобот: Сарадњом републичких и локалних власти до лакше куповине прве некретнине

  • 28.09.2024. 14:05

Добром сарадњом републичких и локалних власти реализација иницијативе, која би требала бити законски уређена, о поврату ПДВ-а на куповину прве некретнине била би веома ефикасна, поручили су данас генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић и кандидат ове странке за градоначелника Бањалуке Никола Шобот.

Амиџић је истакао да је за Републику Српску веома важно да кроз овакав системски закон помогну свима који купују прву некретнину, али и подигну ниво привредне активности у области високоградње и на тај начин обезбиједе стабилност тог сектора и пуњења јавних финансија и фондова.

"Ако је основна цијена стана од 40 метара квадратних 100.00 КМ, олакшице или оно чега ће се Република одрећи је 17.000 КМ", рекао је Амиџић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шобот је додао да његов програм подразумијева и додатне олакшице у овом сегменту попут укидања ренте за оне грађане који су остварили право на поврат ПДВ-а за куповину прве некретнине.

"Поврат на куповину прве некретнине биће у просјеку око 2.500 КМ и то је још једна од мјера којима ће град помоћи стамбено збрињавање младих. Поред мјера које планирамо у запошљавању и отварању нових радних мјеста, мислим да је ово корисна ствар да задржимо младе људе", рекао је Шобот.

Он је истакао да ће се системски приступити и рјешавању проблема пензионера, прије свега радиће се на изради социјалне карте, те ће Бањалука давати субвенције за набавку лијекова за које трошкове не сноси Фонд здравственог осигурања Српске.

"Наше опредијељење је да се морају повећати плате у Градској управи, јер трошкови живота расту, а плате и примања су остала на истом нивоу. Опредјељење је да идемо у правцу повећања плата у складу са финансијским могућностима града", најавио је Шобот.

Он је додао да ће се приоритетно бавити финансијском консолидацијом града, али и рјешавањем егзистенцијалних питања урбане и сеоске средине, попут водоснабдијевања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.