Локални избори

Бањалука: ЦИК поставио видео надзор на два бирачка мјеста, у Центру и у Куљанима

  • Извор: АТВ
  • 06.10.2024. 19:18

Бањалука, мјесна заједница Центар 1, наизглед сасвим обично бирачко мјесто. Грађани, углавном старији, стрпљиво чекају на ред како би испунили грађанску дужност. Док гласају и убацују листиће, камеру, која је први пут постављена на неко бирачко мјесто и на видној је позицији, готово нико и не примјећује.

"Одмах сам гледала листове, тако да нисам около гледала. Да ми је неко скренуо пажњу ја бих то погледала, али нисам гледала."  

„Изнад гласачке кутије, јесте ли примјетили камеру?“, „Не, ако је има и добро што је има, свашта се дешавало претходних година, ми смо грађани изварани, тако да ако се може направити да буде боље онда ок.“

„Сами сте сад поменули камеру изнад бирачког мјеста ваљда ће то допринијети некој регуларности.“ 

„Камера је закон, ја мислим да је добро да има камера.“ 

У Градској изборној комисији не желе да коментаришу да ли је пилот пројекат који проводи ЦИК- и њима "закон". Шмиту очигледно јесте, јер се он за то и залаже у наметању својих правила и свог изборног закона. Ради се о пилот пројекту, па бирачи који не воле да игде буду снимљени или на било који начин  забиљежени, могу бити мирни.  

То је видео надзор са одређеним ограничењима  зна се тачно шта тај надзор покрива. Током процеса гласања видео надзор је постављен само да се прати гласачка кутија , не снимају се бирачи,а током утврђивања резултата снимаће се сто на којем бирачки одбор врши утврђивање резултата", рекао је  Дубравко Малинић, предсједник Градске изборне комисије.

Осим у центру Бањалуке, видео надзор је постављен и у приградској мјесној заједници Куљани. Није искључено да ће за двије године, када се буду одржавали општи избори, камере све помно пратити и биљежити на сваком бирачком мјесту у БиХ. Ако експеримент успије, ко зна...

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.