Кршење закона

ЦИК: ПДП кажњен са 15.000 КМ због преурањене кампање и злоупотребе ресурса

  • Извор: АТВ
  • 19.09.2024. 11:58

Централна изборна комисија БиХ казнила је данас ПДП са 15.000 КМ због преурањене изборне кампање ове странке и злоупотребе јавних средстава које је вршио кандидат за градоначелника Бањалуке Драшко Станивуковић приликом подјеле картица за јавни превоз пензионерима.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина у току расправе на сједници о овој тачки дневног реда нагласила је да је оно што је Станивуковић урадио еклатантан примјер злоупотребе ресурса за личну промоцију.

- Треба наредити обуставу активности којима се крши закон. Према мом мишљењу, казна је ниска и минимална. Требала би бити 20.000 КМ - истакла је Прутина.

Још једна Станивуковићева обмана: Картице за попусте не раде

Још једна Станивуковићева обмана: Картице за попусте не раде

ЦИК је обуставио поступак у два предмета против СНСД-а за злоупотребу јавних ресурса и преурањену кампању, због тога што није утврђено да је ова странка, између осталог, злоупотребљавала јавне ресурсе састанком у просторијама Шумског газдинства "Сјемећ" из Рогатице.

- Ово предузеће уступило је просторије за састанак уз накнаду и доставили су доказ за то. Они су навели да просторије за састанке уступају бесплатно, осим политичким партијама - наведено је на сједници.

Други предмет односио се на предсједника Општинског одбора СНСД у Шамцу који је подијелио објаву пољопривредне задруге која је обезбиједила средства за пластенике, а у којој није утврђено да се радило о објави политичких порука или вођењу изборне кампање.

Због преурањене изборне кампање на данашњој сједници са 4.000 КМ кажњен је ХДЗ, а ХДЗ 1990 са 3.500 КМ због тога што су општински одбори ових странака у Бусовачи водили преурањену изборну кампању путем друштвених мрежа.

Слагао грађане: Картице пријатељства и плацеви за младе брачне парове саплели Станивуковића

Слагао грађане: Картице пријатељства и плацеви за младе брачне парове саплели Станивуковића

За исти прекршај новчано са 3.000 КМ кажњен је Савез за нову политику, који је посредством друштвених мрежа објавио информацију о коалицији на наредним изборима, те о подршци једном од кандидата за начелника Фоче.

У току сједнице чланови ЦИК-а подсјетили су на одлуку Суда БиХ у једном случају гдје је објава кандидата представљена као вођење кампање, иако ово у претходном периоду ЦИК није карактерисао као преурањену изборну кампању.

На данашњој сједници наведено је и да ће 17.348 бирача на локалним изборима гласати посредством укупно 393 мобилна тима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)