Локални избори

Др Лазић: Семберија ће имати жива села, а корисници прави домаћи производ врхунског квалитета

  • Извор: АТВ
  • 28.09.2024. 12:11

Примaријус Др Микајло Лазић, кандидат СНСД-а за градоначелника Бијељине, поручио је да је слушање младих и њихових потреба први корак ка стварању одрживе будућности за семберска села.

Како је навео у објави на својој званичној Фејсбук страници, у разговору са онима који живе и раде на селу често чује да не желе да продају дрво, него столицу, односно да не желе да продају сировину него готов производ.

"Ту је шанса да се Градска управа укључи и, у сарадњи са министарствима и Привредном комором, помогне да, умјесто сировине и примарног производа, тржишту понуде готов производ спреман за конзумацију. Није то тешко нити неизводиво. Живимо у ери комуникације и отворености. Отворимо младим пољопривредницима могућност да свој кајмак, сир, краставац или паприке на свом имању пакују у привлачну амбалажу, брендирају логом свог домаћинства и пласирају на полице маркета", рекао је др Лазић.

Према његовим ријечима, као будући градоначелник, у то планира активно укључити Градску управу.

"Начин на који ћу укључити град јесте да им се путем подстицаја помогне у свим фазама развоја од примарног до готовог производа, да помогне да свако од њих развије савремену амбалажу, све упакује како треба и помогне, путем Привредног савјета, да свако од њих нађе пут до тржишта. Развојна агенција града неће незаинтересовано сједити скрштених руку као до сада. Имаће задатак да активно прати како се инвестирају средства и како корисници подстицаја раде у првој години. То је кључна ствар!", поручио је др Лазић.

Др Лазић је истакао да оне који покажу да су бољи од других, да имају квалитетан производ, да су највриједнији и најбољи, очекују и додатне субвенције.

"Град ће их пратити наставком финансирања и наредне три године све док млади пољопривредник "не стане на своје ноге" и његово газдинство постане у потпуности самоодрживо. Квалитетнији опстају, а они који не раде губе право на подстицај, па се и Градска управа фокусира на квалитет и домаћинско трошење средстава. Напомињем да млади агрономи, све вријеме док имају субвенцију града, имају право и на средства Министарства пољопривреде у износу од 40.000 КМ за набавку основних средстава за останак на газдинству и бављење пољопривредном производњом. Посебну погодност имају носиоци газдинства млађи од 35 година који имају 10% већи подстицај од старијих за производњу примарног производа".

Семберија ће имати жива села, а корисници прави домаћи производ врхунског квалитета. Сви су на добитку што и јесте циљ, поручио је др Лазић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.