Кандидат за одборника

Лукач: СНСД може највише да уради за Бањалуку; Шобот човјек великог потенцијала

  • Извор: СРНА
  • 28.09.2024. 16:03

Кандидат СНСД-а за одборника у Скупштини града Бањалука Драган Лукач изјавио је у подкасту Срне да је СНСД највећа политичка партија у Републици Српској, чак и у БиХ, и има највећу снагу да уради најбоље за Бањалуку и њене становнике, а да је њен кандидат за градоначелника доктор Никола Шобот квалитетан човјек који има велики потенцијал и који може успјешно да води град.

Лукач је нагласио да је Никола Шобот признати доктор у области кардиологије, који иза себе има 7.000 интервенција у спасавању људских живота са најтежим здравственим проблемима.

Шобот заслужује повјерење бирача

"Шест стотина операција, буквално шест стотина спасених живота нико не може и не смије да занемари. Ја увијек кажем ако било ко од нас има прилику да спаси један живот заслужио је рај, а Никола Шобот сваки дан спасава животе. То је човјек који нема никакве мрље у каријери и нико не може било шта да му `пришије`, како ми то кажемо у политичком жаргону. Познавао сам и његовог оца који је, такође, био доктор и који је спасавао животе других људи", рекао је Лукач.

Он је навео да је СНСД процијенио да Бањалуци треба такав човјек и да доктор Никола Шобот заслужује да добије повјерење СНСД-а.

"Вјерујемо да је заслужио да добије и повјерење наших грађана у Бањалуци на изборима, 6. октобра, јер управо такви људи који су већ направили резултат у својој струци и у свом животу, сигурно могу дати резултат и у некој другој области, као што је сарадња са грађанима, да буквално буде њихов сервис. Он то може да уради, јер је добар организатор и зна да ради са људима", истакао је Лукач.

Он је оцијенио да је у старту, можда, био проблем што Шобот политички није био препознат, јер је доктор, бави се својом струком и цијели живот предано учи и ради на себи.

"Политика је нешто сасвим друго. Грађани на неки начин желе да имају неко изграђено мишљење о политичару када изађу на биралиште, да већ знају да ли да гласају за њега или не. Ту је, можда, у старту био његов минус, али мислим да је начин на који је доктор Никола Шобот представљен јавности у овој кампањи омогућио да сви грађани могу да схвате да је ријеч о стварно квалитетном човјеку који има велик потенцијал и који може да буде успјешан градоначелника Бањалука на добробит њених становника", нагласио је Лукач.

Градоначелници СНСД-а највише урадили за Бањалуку и њене становнике

Упитан шта је то што, према његовом мишљењу, не функционише у Бањалуци и како би оцијенио протекле четири године рада досадашње власти, Лукач је рекао да се мора вратити уназад бар те четири године да би се схватило зашто је СНСД изгубио град Бањалуку.

"Након толико година власти свих наших градоначелника који су изабрани испред СНСД-а, сматрам да су сви они добро радили свој посао. И сам сам једно вријеме радио у Градској управи са градоначелницима Драгољубом Давидовићем и Слободаном Гаврановићем и знам да су то људи који су много урадили у овом граду.

Драгољуб Давидовић је можда био најдуже градоначелник и имао је прилику много тога да уради. Он је заиста својим радом, знањем и залагањем препородио Бањалуку и од једног послијератног града направио модеран град. У том смјеру су наставили даље да раде и остали градоначелници СНСД-а", навео је Лукач.

Он је додао да неко ко је био у Бањалуци прије рата сада прошета тим градом не би могао ни да се снађе, ни да пронађе било шта, јер је то један сасвим другачији град, за који слободно можемо да кажемо да је савремени европски град.

"СНСД је највише урадио по том питању, јер је најдуже био на власти, а ове задње четири године, када је власт преузео ПДП, су нешто сасвим друго и то је видљиво на сваком кораку. Међутим, поставља се питање зашто је СНСД након свих тих добрих пројеката и добрих ствари које је радио у Бањалуци изгубио изборе и шта се ту десило? Многи су анализирали и питали се шта је у питању. Са моје тачке гледишта, мислим да је проблем био у СНСД-у", оцијенио је Лукач.

Грађани казнили СНСД на прошлим изборима због појединаца из те странке и њиховог понашања

Он је указао да су се неки људи у СНСД-у успавали, а неки су постали бахати у рушењу своје власти.

"Грађани то гледају сваки дан, виде и процјењују сваког политичара и свакога ко је у јавном животу, а нарочито људе који су на власти и који имају функције, и на крају су казнили СНСД управо због тих појединаца и њиховог понашања које није било адекватно и у интересу грађана, без обзира на то што СНСД има најбољи кадар и највише квалитетних људи", указао је Лукач.

Он сматра да СНСД треба да одстрани из својих редова појединце који јој наносе више штете него користи, јер грађани њих препознају и због тога кажњавају СНСД баш у изборном процесу.

"Међутим, то је наша унутрашња борба и са тим мора да се избори руководство СНСД-а, да једноставно очисти такве људе из својих редова. Грађани су казнили СНСД, а не те појединце. Сигуран сам у то да су то грешке СНСД-а и да смо због тога изгубили прошле изборе у Бањалуци, а не зато што је друга страна имала неку снагу, што су били јаки, што су нудили грађанима нешто боље, неке боље опције, што су имали неку перспективу за Бањалуку", појаснио је Лукач.

Ниједног стратешког пројекта у протекле четири године

Уосталом, додао је он, за ове четири године актуелна власт је и показала да нису много тога урадили.

"Ја подржавам увијек све што се гради у нашој локалној заједници и нисам за то да се на било који начин опструише добар пројекат. Али, ако у граду само 'шминкате' нешто и правите неке ствари које се раде у градовима који имају све и ништа им друго више не треба, онда то није лоша ствар, то је добро.

Али, то није случај са Бањалуком. Бањалуци још много тога фали, требају јој мостови преко Врбаса да повежемо град са једне и са друге стране, требају јој пројекти који помажу и који ће да користе свим нашим грађанима, а не паркић у ужем насељу који користи мања група људи. Немам ја ништа против паркова, али није било стратешких пројеката у протекле четири године", констатовао је Лукач.

Он је подсјетио да је СНСД започео пројекат моста на Доцу који је требао да повеже двије обале Врбаса, два највећа насеља у граду, али је ПДП одустао од тога чим је дошао на власт и те паре су преусмјерили у неко "шминкање" града.

"Слажем се да то лијепо изгледа и да су паркови потребни граду, али оног тренутка кад ријешимо све ствари које су потребне свим људима у граду. Одустајење од тог моста је велика грешка, јер је то била одлична прилика - пројекат је већ био у првој, почетној фази и одустати од нечег таквог је сигурно велика грешка и велика штета за град.

За ове четири године нисмо добили мост, а могли смо да га имамо већ одавно. Сада је питање када ћемо моћи, у условима које данас имамо, да обезбиједимо средства да направимо један такав мост који није нимало јефтин, него је веома захтјеван пројекат. То је сигурно урађено на штету грађана Бањалуке", истакао је Лукач.

Умјесто пројеката - "шминкање" града

Такође, навео је он, нема ни других стратешких пројеката који су врло битни за град, као на примјер питање воде.

"Ни то питање није ријешено, а приоритетно је и зато кажем не можемо да уложимо милионе у неке паркиће и `шминку`, док наши грађани у приградским и сеоским насељима, а све су то наши грађани без обзира у ком дијелу Бањалуке живе, немају воде данима. Знало се да по 10-15 дана у овом љетном периоду немају воду. То је неприхватљиво. Те паре које су уложене у паркиће, морале су бити уложене управо у такве ствари. У 21. вијеку да нам људи немају воду, да не могу да функционишу, крајње је неприхватљиво", указао је кандидат СНСД-а за одборника у Скупштини града Бањалука.

Он је рекао да су сада кроз кампању обилазили сва насеља и све приградске и градске средине, разговарали са људима и њих 90 одсто каже да није ништа урађено у њиховој средини.

"Понегдје нешто мало се урадило, морам да признам, али све то је занемарљиво према ономе шта се дешавало док су градоначелници из СНСД-а били на власти, који су стварно радили велике пројекте", додао је Лукач.

Према његовим ријечима, за вријеме власти коју су предводили градоначелници из СНСД-а урађено је стотине километара асфалта у приградским и сеоским насељима, изграђена је фабрика воде, водовод, гријање и низ стратешких и инфраструктурних пројеката који су од значаја за све становнике Бањалуке, који су допринијели да Бањалука данас изгледа као што изгледа.

"За ове четири године нисмо видјели ништа ново, ништа стратешки, ништа битно за Бањалуку и видјећемо сада како ће то грађани да партиципирају, како ће гласати на изборима и коме ће указати повјерење, односно бираће да ли су граду потребни стратешки пројекти или ћемо се бавити само неким `шминкањем` које ће користити само одређен број људи", нагласио је Лукач у подкасту СРНЕ.

Говорећи о свом ангажовању и кандидатури за одборника у градској Скупштини, Лукач је навео да је добио позив од СНСД-а, који није хтио да одбије, те да је желио да помогне СНСД-у, кандидатима ове партије и нада се будућем градоначелнику Николи Шоботу.

"Желим да СНСД поново преузме Бањалуку, јер сматрам да је СНСД највећа снага у Републици Српској и да Бањалуку једино може да води највећа странка, јер она то као највећи град заслужује. Управо је СНСД партија која може највише да уради за овај град и за своје грађане", закључио је Лукач.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)