Народни фронт

Тривићева објавила имена: Станивуковићева страначка војска Бањалуку коштала 30 милиона

  • Извор: АТВ
  • 27.09.2024. 13:17

Јелена Тривић, предсједник Народног фронта, жестоко се обрушила на свог некадашњег (како су се међусобно називали) саборца Драшка Станивуковића, због прекомјерног запошљавања у Градској управи Бањалуке.

Тривићева је поручила да је тренутни градоначелник Бањалуке погазио своја обећања о транспарентном раду Градске управе која је давао пред прошле локалне изборе.

Она је рекла да је у мандату Станивуковића закључено више од 300 уговора о раду и уговора о дјелу, те да је преко 580 људи имало неку врсту ангажмана са Градском управом: радни однос, уговор о дјелу или ауторске уговоре. 

"Иако је обећавао транспарентну Градску управу и прије него што је постао градоначелник говорио о вишку од 200 запослених, Станивуковић се није либио да своју страначку машинерију, другарице и другаре, запошљава у Градску управу без да трепне“, истакла је Тривићева. 

Она додаје да од 30.12.2020. године, када су на страници града објављена имена свих запослених у Градској управи на почетку мандата, никада више ниједан одборник, ниједан новинар нити грађанин који је питао једно просто питање "колико људи ради у Градској управи“ није добио одговор на ово питање. 

Објаснила је да је "стампедо запошљавања" посебно снажно кренуо од новембра 2022. године од када је Станивуковић закључио уговоре о раду и уговоре о дјелу са чак 222 особе који су и данас активни.

Каже да већина ових људи не ради на пословима пружања јавних услуга грађанима, што би требало да буде посао јавних службеника, него да су у функцији изборне кампање Станивуковића – попуњавају му скупове, скупљају сигурне гласове током радног времена и вријеме проводе ван Градске управе, у Старој башти која је штаб градског одбора ПДП-а. Додатно, већина ових људи је прво закључивала одређене уговоре, па тек онда су се за њихова радна мјеста расписивали конкурси.

"Када смо заједно обећавали да ће Град водити стручни, образовани и поштени људи, ни слутили нисмо да ће његова пракса бити све супротно од оног што смо обећали“, изјавила је Тривићева, те додала:

"Овдје смо показали списак свих 222 људи са којима су закључени уговори од новембра 2022. године, по узору на то како је Станивуковић док се и сам борио за транспарентну Градску управу, објавио имена и презимена свих запослених, са подацима из диплома".

Позвала је Станивуковића да сам објави списак свих запослених и да је демантује, ако на табли са именима запослених коју је данас приказала има иједно име које нема радни однос.

"Грађани треба да знају да рецимо ових 222 људи на годишњем нивоу градску касу коштају око 5 милиона марака, што је довољно за изградњу два вртића, док је на плате оних које је Станивуковић запослио као страначку војску током цијелог мандата потрошено око 30 милиона марака“, нагласила је Тривићева. 

Тврди да због ових који су примани као страначка војска, часни радници Градске управе већ одавно немају гарантовано право на повећање плате од 150 марака, а познато је колико су цијене отишле на горе.

"Пошто је Станивуковић погазио обећање о транспарентној градској управи и броју запослених, то обећање смо испунили ми, што значи да то остаје наше кључно обећање када постанемо власт. На крају желим истаћи да се стручни и поштени радници Градске управе не требају плашити изношења ових података, јер свако ко поштено ради свој посао нема чега да се плаши, а да ћемо ми ослободити Градску управу разних Станивуковићевих бескрупулозних сарадника - трећина, басара, милада и палачковића који врше прогон и мобинг радника“, закључила је Тривићева.  

Пратите нас и путем Вибера