Загреб

700 ученика није у школи због једног дјечака: ''Балван-револуција без разговора''

  • Извор: Индекс
  • 07.10.2024. 16:31

Наставља се мучна ситуација у основној школи у Загребу у коју је премјештен дјечак због којег се у претходној исписао цијели разред.

Ученици с којима би сада требао похађати четврти разред ни данас не иду у школу. Из Министарства су поручили да ће данас одржати састанак са родитељима, преноси ХРТ.

Подршку родитељима и ученицима пружили су и многи други, па данас на настави није око двије трећине ученика осталих разреда школе коју похађа готово 1.000 ученика.

Родитељи: Проблематичном дјечаку је нужна стручна помоћ

Родитељи истичу да се боре за права своје дјеце, али и проблематичног дјечака којем је нужна стручна помоћ.

Кћерка Ане Михајловски напунила 18 година, да ли подсјећа на маму?

Кћерка Ане Михајловски напунила 18 година, да ли подсјећа на маму?

"Да се дотични дјечак хитно издвоји из колектива како би се направила његова комплетна психофизичка процјена у коју требају бити укључене све стручне службе. У складу са тим процјенама, потребно је добити даље препоруке да ли је дјечаку потребно индивидуално школовање или у колективу под тачно дефинисаним и унапријед договореним мјерама које ће се у пракси несметано проводити“, наведено је у саопштењу групе родитеља.

Даље су додали да траже да школа и струка имају већа овлашћења у доношењу одлуке у промјени облика школовања и да се скрати процедура за реализацију мјере, те да се у том смислу унесу измјене Закона и правилника.

"Мислимо да заправо није одрађено ништа. Тако заправо дијете се сели, а проблем остаје. С обзиром на то да је било јавно познато да је било проблема у претходној школи, сматрамо да је родитеље требало припремити да се дијете укључује у систем, да родитељи могу припремити своју дјецу, али и да је дјецу требало адекватно стручно припремити, ако је процјена била стручна да дијете може похађати редовно образовање. То нама за сад није познато", рекао је Клаудио Чурин, адвокат групе родитеља.

Министар Фуцхс: Дијете мора ићи у школу

"Требало би смирити лопту", изјавио је Радован Фуцхс, министар науке, образовања и младих.

Он је додао да је државна службеница јутрос била у тој школи.

Бањалучанин (23) погинуо у Америци

Бањалучанин (23) погинуо у Америци

"Долазе и колеге из социјалне службе да видимо што се у том сегменту може направити. Наравно да ћемо покушати направити све што се може да би се овај случај смирио. Вјерујем да се мора смирити јер то дијете мора ићи у школу. Замислите само што би настало од тог дјетета да се ово овако настави. Он је у медијима све вријеме", казао је министар. 

"Шта очекујете да би систем требао направити?"

Фуцхс тврди и да у Министарству прихватају да се дјечак неадекватно понаша те додаје да је ријеч о дјетету које "нормално учествује у настави, интелигентно одговара и схвата наставни процес", али се недолично понаша, преноси Телеграм.

Фуцхс је казао и да је тачно да родитељи нису послали дјецу на наставу. 

Нови пресјек: Да ли је дошло до промјене за Скупштину града Бањалука?

Нови пресјек: Да ли је дошло до промјене за Скупштину града Бањалука?

"То је притисак на систем да се то дијете макне из школе, то је таква порука, хајдемо неку балван-револуцију без разговора. Ми ћемо разговарати с родитељима, са свима, ту нема дилеме, али шта очекујете да би систем требао направити, гдје ће се појавити ситуација управљања школом из дворишта", казао је.

"Што да радим? Прибити га на стуб, бацити у затвор?"

"Шта добијамо у новој школи? Добијамо реакцију након првог дана школе. Имамо збивање народа пред школом, није да нисмо ми можда и очекивали, разговарали смо са директорима, али нисмо очекивали да ће се створити као да је дијете криминалац не знам којег типа, који је поубијао неког. Што да радим? То дијете прибити на стуб, бацити га у затвор? То је основна школа, то је четврти разред", рекао је он, преноси Индекс.

Додао је да понашање дотичног дјечака у разреду треба свести на нормалне границе. 

Да ли је вријеме за политичку пензију Јелене Тривић?

Да ли је вријеме за политичку пензију Јелене Тривић?

"Ако је то сада на нивоу вербалног, под наводницима, деликта или понашања, говорења непримјерених ријечи и слично, сигуран сам да се терапијским поступцима може утицати да не употребљава тај рјечник. Апелујем да пробамо то смирити, родитељи морају схватити, а ми смо ту да се ситуација прати као што ће се и пратити", додао је.

Град Загреб: Састанак Министарства, Града и стручне службе

Представници Министарства науке, образовања и младих и Града Загреба одржали су данас састанак са стручном службом школе у коју је премјештен ученик због чијег се насилног понашања у другој загребачкој школи исписао цијели разред, саопштено је из Градског кабинета за образовање.

"Током дана одржаће се родитељски састанак разреда којег ученик похађа, као и са савјетом родитеља школе, на којем ће родитељима бити презентовани конкретни даљи кораци с циљем што успјешнијег рјешавања ситуације", наводи се у саопштењу.

Преврнуо се чамац на Уни: Двије особе нестале

Преврнуо се чамац на Уни: Двије особе нестале

За 19 сати заказан је састанак савјета родитеља на којем ће видјети хоће ли им Министарство и Град понудити какво рјешење, рекао је један од родитеља.

Министарство науке и образовања у петак је апеловало на "родитеље и остале који желе допринијети рјешавању тог случаја на емпатију и људскост", напомињући да је "ријеч о дјетету које има 10 година", те поручило да школи стоје на располагању за сву помоћ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм