Uživo - NAPETO U CRNOJ GORI

Razbijena blokada regionalnog puta, policija hapsi po Beranama

  • 13.05.2020. 14:34

Poslije hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću, ali i privođenja sveštenstva u Tivtu i Bijelom Polju, u Crnoj Gori je nastavljen obračun režima sa neistomišljenicima - počela su privođenja građana u Beranama, međutim, u znak protesta započela je i blokada puteva, a iz minuta u minut stižu reakcije na sulude poteze vlasti u Podgorici

15.55 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

"Ovo je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima jedini plan, a to je da devastira SPC na prostoru Crne Gore", izjavio je Dodik novinarima, komentarišući hapšenje NJegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkom Joanikija i sedmorice sveštenika SPC u Crnoj Gori.

15.30 - Policija je podnijela krivične prijave protiv poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na otpor.

14.55 - Nekoliko osoba je uhapšeno, a policija je bacila sazuvac i razbila blokadu regionalnog puta Berane-Andrijevica, prenose crnogorski mediji.

Prilikom intervencije policije uhapšeno je nekoliko osoba.

14.21 - Mještani naselja kod Čačka najavili blokadu puta ka Crnoj Gori: Ako ne puste Joanikija vozila sa CG tablicama neće proći!

Mještani naselja Parmenac kod Čačka kroz koje prolazi magistralni put ka Crnoj Gori najavili su blokadu puta, tražeći hitno puštanje iz pritvora vladike Joanikija i sveštenstva. Oni kažu neće dozvoliti prolaz vozilima koja nose crnogorske registarske oznake. 

13.57 - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije: Teror nad Crkvom ne može biti rješenje za Crnu Goru

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

"Vladiku Joanikija poznajem skoro četiri decenije, sigurno najduže od svih naših sveštenoslužitelja, i na tome sam veoma blagodaran Bogu. Stoga osećam potrebu, ne samo da mu izrazim podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamjerno i prijateljski ukažem da postoje i drugi izlazi iz slijepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona", kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

„Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rješenje za Crnu Goru", rekao je mitropolit.

13.55 - Amfilohije najavljuje nastavak narodne borbe

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori nisu bile ni njegove ni vladike Joanikija, niti bilo koga drugoga, već litije Svetog Vasilija.

"To su bile litije Svetog Vasilija. Ako bude obnove litija, a biće ih ukoliko se bezakonje ne ukloni, narod će se ponovo pobuniti", rekao je mitropolit za portal Sputnjik.

Narod će se ponovo probuditi, kazao je mitropolit.

13.50 - Marko Milačić, lider Prave Crne gore, pozvao je sve opozicione kolege da se okupe, razgovaraju i dogovore "o modelu hitnog zajedničkog djelovanja".

12.49 - Poruka Mitropolije vlastima u Podgorici

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić apelovao je na nadležne organe u Crnoj Gori da povuku odluku o određivanju pritvora za episkopa budimljansko-nikšićkog i još sedam sveštenika, „što prije, to bolje“. 

12.40 - Prekinuta sjednica Skupštine Crne Gore

Sjednica Skupštine Crne Gore prekinuta je zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva. Lider Demokratskog fronta zatražio je održavanje kolegijuma Skupštine zbog hapšenja sveštenstva kako bi se pronašao način za prevazilaženje problema koji stvara „opravdani bijes kod pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori“: Zbog održavanja kolegijuma, prekinuto je zasjedanje parlamenta

12.30 - Dvojici sveštenika pozlilo

Hitna pomoć je morala da intervenište u Centru za bezbjednost Nikšić, jer je dvojici sveštenika pozlilo. 

12.13 - Vučić i patrijarh zabrinuti zbog hapšenja, pozivaju na mir i pribranost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Irinej izrazili su veliku zabrinutost zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i nadu da će narod postupati mirno i pribrano. 

12.02 - Privođenja u Beranama i blokada ulaza u Andrijevicu

U Beranama je od ''devet zora'' u toku akcija privođenja građana, pristalica SPC, koji su na dostojanstven način prethodne četiri večeri protestovali u auto litijama, ali i na gradskom korzou, protiv policijsko-tužilačke akcije protiv sveštenstva Eparhije budimljansko-nikšićke.

U isto vrijeme dok su u toku privođenja građana Berana, u susjednoj Andrijevici građani su u znak protesta blokirali saobraćaj na regionalnom putu ka Beranama, odnosno Plavu.

Zbog jučerašnjih litija u Nikšiću episkop Joanikije i još sedam sveštenika privedeni su noćas i određen im je pritvor od 72 sata.