Према очекивањима

Црна Гора од наредне године у јединственој зони плаћања у еврима

  • 02.10.2024. 16:51

Црна Гора ће, према очекивањима, прва од земаља Западног Балкана приступити Јединственој зони плаћања у еврима (СЕПА) 1. јануара наредне године, саопштио је генерални директор Генералног директората за сусједство и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР), Гер Јан Купман.

"Очекујем да ће прва од земаља Западног Балкана приступити СЕПА 1. јануара наредне године, а то је Црна Гора, док ће Албанија и Сјеверна Македонија убрзо слиједити”, рекао је Купман у говору на заједничкој сједници Одбора за вањске послове и Одбора за буџет Европског парламента, преноси Мина.

Он је, како се наводи на Фејсбук профилу Централне банке (ЦБЦГ), саопштио да Србија такође показује велики интерес за то, као и самопроглашено Косово, а надају се да ће и Босна и Херцеговина убрзо кренути тим путем.

Овај искорак ће, како је саопштено, значајно унаприједити економију и пословно окружење Црне Горе, пружајући нове прилике за грађане и компаније, преноси Индикатор.ба.

Купман је навео да све земље у региону Западног Балкана напредују ка чланству у СЕПА и да су у посљедњих осам месеци три од њих у великој мјери извршиле задатке.

ЦБЦГ је предала почетком јула, у име државе, формални захтјев за придруживање СЕПА.

Из ЦБЦГ су раније казали да је тиме направљен кључни искорак ка даљем развоју и интеграцији црногорског финансијског система у европски економски и тржишни простор.

Чланство Црне Горе у СЕПА, како је саопштено, донијеће бројне погодности за црногорске грађане и привреду, укључујући вишеструко смањење трошкова, скраћење времена трансакција и поједностављење прекограничних плаћања на европском тржишту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)