Litije u Crnoj Gori

Crna Gora opet na nogama: Podgoricu zagrlila rijeka ljudi, u Beranama litiju dugu dva kilometara predvode majke sa djecom

  • 21.02.2020. 08:28

Kao i svakog četvrtka od 26. decembra prošle godine, tako se i noćas, vjerni narod Crne Gore okupio u litijama širom zemlje. Gotovo cijelog dana mediji izvještavaju o tome kako pojedinci ili grupe vjernika idu pješke na molebane u obližnjim gradovima.

Nekoliko desetina hiljada građana pred Saborniim hramom Hristovog vaskrsenja. Mi smo narod ikona, freske su nam sjeni, oltari – kolijevke, pričesti – zavjetne blagovijesti da život nije tek zbeg već pravednička borba za krst časni i slobodu zlatnu.

Narod ikona i djeca litija, tako su opisali Podgoricu i noćas. Podgoricu koju je zagrlila beskrajna rijeka naroda, hiljade i hiljade građana u krsnom hodu, koji je predvodio vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom. Litija duga nekoliko kilometara kreće se u pobožnom miru ulicama Podgorice, dostojanstveno kao i uvijek do sada. Ljudi sa ikonama u rukama, prislonjenim na grudi u srcu i molitvama imaju samo jednu želju-sačuvati svoju crkvu i svetinje, koje su uvijek pripadale smo jednoj crkvi pravoslavnoj u ovoj zemlji-Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prije litije, vladika Dimitrije je služio Moleban u Saborrnom Hramu Hristovog Vaskrsenja, koji je i noćas bio mali da primi vjerni narod.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)