Virus korona

Crna Gora uvela nove mjere za ulazak u zemlju, ali ne vrijede za sve

  • Извор: вијести.ме
  • 20.08.2021. 11:18

Vlada Crne Gore je donijela nove epidemiološke mjere, u cilju sprječavanja širenja virusa korona.

Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko posjeduju jedan od četiri sljedeća dokaza:

Da je potpuno vakcinisan/a ili vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv Kovida-19;

Da posjeduje negativan PCR test na virus korona, ne stariji od 72 sata;

Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela Kovid-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

Da posjeduje negativan brzi antigenski test na virus korona koji nije stariji od 48 sati.

"Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

"S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja", pojasnio je Galić.

Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje, dodao je.

Rekao je da epidemiološka situacija u postaje zahtjevna da i traži poseban i dodatni oprez svakog ponaosob, dok zdravstveni sistem, kako je kazao, odgovara sa više od 100 odsto svojih mogućnosti i situacija je pod budnim nadzorom kompletnog zdravstvenog sistema.

Ugostiteljski objekat je dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera. Galić je podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.