Crna Gora zatvara vaspitno-obrazovne ustanove

  • 24.03.2021. 16:28

Sve vaspitno-obrazovne ustanove U Crnoj Gori biće zatvorene do 1. aprila i nastava će biti organizovana onlajn, a do tada neće biti totalnog zaključavanja države, saopštila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović.

Ona je navela da su nove, strože mjere uvedene za opštine Berane i Šavnik, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Prema njenim riječima, do 31. marta u Beranama se zabranjuje ulazak i izlazak iz opštine, kao i kretanje od 21.00 do 5.00 časova.

U Šavniku, s obzirom na porast broja oboljelih, večeras od ponoći do 31. marta, zabranjuju se ulazak i izlazak iz opštine, osim tranzita kroz opštinu, kao i kretanje 21.00 do 5.00 časova.

Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene tj. nastava se organizuje na daljinu, preko interneta, a zabranjuje se i organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima.

Zabranjuje se rad restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima, a vlasnici su u obavezi da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata.

Dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7.00 do 22.00 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu.

Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu, od zgrada javne uprave do benzinskih stanica.

Zabranjuje se rad tržnih centara, štandova/tezgi i slično. Zabranjuje se rad fitnes centrima i teretanama. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima, a zabranjuje se rad i privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fFitnes centrima i teretanama.

Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom mjestu /trotoari, trgovi, ulice, šetališta, plaže i slično/.

Zabranjuje se i rad priređivača igara na sreću. Rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima dozvoljen je do 20.00 časova, kao i neprehrambenim prodavnicama.

Dozvoljeno je korištenje hotelskih restorana samo za goste hotela u periodu od 7.00 do 18.00 časova.

Od subote, 20. marta u Herceg Novom mjere su popuštene, gdje je dozvoljeno kretanje do 21.00 čas, a rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20.00 časova.

Ugostiteljski objekti su zatvoreni i nema izlaska ni ulaska u grad osim uz potvrdu.

Тагови: