Delegacija Episkopskog savjeta CG sa članovima Helsinškog odbora američkog Kongresa

  • 05.02.2020. 21:20

U nastavku svoje misije upoznavanja američkih zvaničnika i javnosti Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti sa teškim stanjem u Crnoj Gori, izazvanim grubim narušavanjem ljudskih prava od strane državnih struktura, izaslanici Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Episkop dioklijski Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, susreli su se u Vašingtonu i sa članovima Helsinškog odbora Кongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Za razliku od Helsinških odbora u drugim državama, ovaj odbor u SAD nije nevladina organizacija već jedan od značajnih odbora američkog Кongresa, državna komisija zadužena za nadziranje i unapređivanje ljudskih prava, vojne bezbjednosti i ekonomske saradnje u 57 zemalja Evrope, Evroazije i Sjeverne Amerike. Devet članova Helsinškog odbora američkog Кongresa članovi su višeg kongresnog doma – Senata, devet članova nižeg – Predstavničkog doma, a tri člana su izvršni granski zvaničnici.

Кako se navodi i na zvaničnom sajtu Odbora, Crna Gora, „najmanja od bivših jugoslovenskih republika“, dosad je bila predmet pojačane pažnje Helsinškog odbora američkog Кongresa kao zemlja u kojoj je uočena trgovina ljudima i zemlja sa naglašenom «unutrašnjom raznovrsnošću, čiji su nosioci nacionalne manjine i bitni dio pravoslavne slovenske populacije koja više nastoji na održavanju bliskih veza sa Srbijom nego što ističe neki svoj različiti identitet“.

Izaslanici Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dokumentovano su predočili članovima Odbora najnoviji i najdrastičniji primjer kršenja najosnovnijih ljudskih prava, ozakonjenog usvajanjem tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji Eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nastoji da liši njihove vijekovne imovine i gotovo im onemogući dalje djelovanje, kršeći time pravo na nepovredivost svojine i samim pravoslavnim vjernicima pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Predstavnici naše Crkve ukazali su isto tako na  atmosferu ucjena i prijetnji učesnicima molitveno-protestnih hodova i medijskih manipulacija od strane nosilaca vlasti u Crnoj Gori, kojima se krše ljudska prava na mirna okupljanja i slobodu govora. Podsjetili su i na dugogodišnji proces izgona srpskog jezika i pisma i kulture iz javnog života i školstva Crne Gore u čijem se sistemu obrazovanja forsiraju jednostrana tumačenja i shvatanja vladajuće partije i njenih ideologa, i nameću sistemski kao jedini istiniti pogled na sadašnjost i prošlost Crne Gore.

Predstavnici naše Crkve nastavljaju svoju misiju u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država.

(sabornik.net)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Филм: Јесен у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм