Đukanović - Varhelji

Dijalogom doći do rješenja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

  • 07.02.2020. 18:51

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem da do rješenja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti treba pokušati doći dijalogom, na način koji će biti prihvatljiv za obje strane.

On je poručio da, u pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, EU i Evropska komisija nisu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Varhelji je najavio prisustvo i podršku zapadnom Balkanu u procesu proširenja.

On je poručio da će upravo proširenje biti prioritet ovog rukovodstva, a njegov lično postavljen zadatak da barem jedna zemlja iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne Komisije.

"Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024. godine", rekao je Varhelji.

On je istakao da će nova Komisija biti, prije svega, geopolitička i da će se više uključiti u pitanja spoljne politike na strateški način.

"Zapadni Balkan će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija", naveo je Varhelji.

Đukanović je ocijenio Varheljijevu posjetu Crnoj Gori i regionu kao znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva zapadnog Balkana biti izglednija i dostižna. 

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Филм: Јесен у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм