RTCG

Emitovanje Tompsonove pjesme urednička greška

  • 12.05.2020. 21:30

Emitovanje muzičke numere hrvatskog izvođača Marka Perkovića Tompsona u Јutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore /RTCG/ neprimjerena je urednička greške, ali je reakcija Јavnog servisa, uređivačkog kolegijuma, Savjeta i urednika emisije bila brza i primjerena, ocijenjeno na današnjem sastanku državnog sekretara Vladimira Radulovića i ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

U saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore navodi se da je centralna tema susreta bio komentar Božovića na društvenim mrežama povodom emitovanja Tompsonove pjesme u Јutarnjem programu RTCG 9. Maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je došlo do neprimjerene uredničke greške, ali da je reakcija organa RTCG, uređivačkog kolegijuma, Savjeta i urednice emisije bila brza, kao i da je vrlo brzo je utvrđena urednička i profesionalna odgovornost i izrečene sankcije.

Radulović je rekao da je, u tom smislu, dio komentara koji se odnosi na utvrđivanje profesionalne i disciplinske odgovornosti novinara na Јavnom servisu bio apsolutno neprimjeren.

- Јer utvrđivanje odgovornosti ove vrste nije dio mandata ni ambasadora Srbije, ni ambasadora bilo koje druge zemlje, već pripada isključivo institucijama Crne Gore i njihovim nadležnim organima - rekao je Radulović.

On je istakao da su "takvi istupi, koji predstavljaju miješanja u unutrašnje uređenje suverenih država, ne samo u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, već i sa elementarnim uzusima pristojnosti i dobrosusjedskih odnosa".

Božović je, kako se navodi, rekao da razumije argumente i opravdanost takve reakcije i iznesenih ocjena. On je rekao da je uvjeren da se takve neprecizne interpretacije neće ponavljati i da to ni u jednom trenutku nije bila namjera.

Radulović je istakao da je Gora Gora kao država i kao društvo do kraja i bez ostatka utemeljena na principima i vrijednostima antifašizma.