Koriste termin "Mit o Jasenovcu"

Hrvati na Vikipediji tvrde da je u Jasenovcu ubijeno 1.654 ljudi

  • 30.01.2020. 13:50

Godinama traje osporavanje broja žrtava u NDH i Jasenovcu, a to osporavanje preselilo se i na internet zajednicu.

Tako u pretrazi pojma "Sabirni logor Jasenovac" na Vikipediji na hrvatskom u dijelu koji govori o broju žrtava stoji da je Jasenovac posjetilo 18.600 zatvorenika od kojih je smrtno stradalo njih 1.654, od kojih su neki umrli prirodnom smrću.

Na ove tvrdnje pozivaju se na komisiju za istraživanje o Jasenovcu na čijem je čelu bio general Jefta Šašić, poslijeratni šef OZNA-e i KOS-a, neprestano potencirajući termin "Mit o Jasenovcu".

Na kraju navode da je propagandnim manipulacijama s brojem žrtava stvoren Jasenovački mit prema kojem broj žrtava iznosi nekoliko stotina hiljada.

U prvom jugoslovenskom dokumentarcu o Jasenovcu iz 1945. godine koji su snimili hrvatski režiser Gustav Gavrin i Kosta Hlavaty, prikazane su foto dokumentacije sa realnim brojkama ubijenih Srba u Jasenovcu i NDH.

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм