Hrvatski mediji o posjeti Željke Cvijanović: "Želim da se i Petrinja i Glina brzo oporave"

  • 10.02.2021. 14:56

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poželjela je porodicama pogođenim zemljotresom brz oporavak u Petrinji u srijedu i izrazila spremnost da pošalju dodatnu pomoć žrtvama.

Srpski entitet u BiH poslao je deset kontejnera za stanovanje prvih dana nakon zemljotresa magnitude 6,2 koji je pogodio Baniju 29. decembra, navodi Jutarnji list.

"Šteta je velika. Potresla je i nas koji živimo u Republici Srpskoj, ne samo zato što smo imali zemljotres, već i zbog solidarnosti sa žrtvama", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

"Želim da se i Petrinja i Glina brzo oporave i da sve porodice koje ovdje žive nastave normalno da žive, a mi u RS smo tu zbog onoga što je potrebno", dodala je.

Potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević, u pratnji Cvijanovićeve, rekao je da „ako je išta pozitivno u ovoj velikoj katastrofi koja je pogodila ovo područje, to je ta jedna solidarnost (...) gdje svi pomažemo svima ne gledajući ko je ono što je religija ili nacije “.

„Kao dobri susjedi pokazaće solidarnost kao što su već pokazali“, rekao je Milošević

Infrastrukturni projekti

Milošević, Cvijanović i delegacija razgovarali su i o procesu izgradnje mosta kod Gradiške koji će povezati Hrvatsku i BiH, a čija izgradnja se očekuje da bude završena za godinu i po dana, rekao je predsjednik Srpske.

"Taj veliki, da kažem, poduhvat ostaje na hrvatskoj strani kada je u pitanju izgradnja pristupnih puteva", rekla je Cvijanovićeva.

"Ovaj projekat vidim kao projekat koji bi trebao olakšati našim građanima i privredi brzu komunikaciju, smanjiti troškove koje bi morali putovati ili preći negdje drugdje, rasteretiti teret i zagušenje u Gradišci", rekla je Cvijanovićeva.

Smatra to „zajedničkim poduhvatom RS i hrvatskih kompanija koje su pokazale sposobnost da rade na tako velikim projektima uprkos koroni i svim izazovima koji su nas pratili“, piše Jutarnji.

Takođe je ukazala na potrebu ulaska u proces rekategorizacije mosta koji povezuje Novi Grad i Dvor. Dodala je da je "srećna što ima volju" da na tom pitanju radi sa obe strane.

Tokom posjete Petrinji, Cvijanovićeva je takođe zatražila od hrvatskih vlasti da „razmotre premeštanje odlagališta radioaktivnog otpada“ koje se nalazi u pograničnom području između Hrvatske i BiH.

Podsjetila je da je parlament RS podržao veto na pokušaj blokade izgradnje Pelješkog mosta.

"Time smo spriječili bilo kakvu politizaciju pitanja izgradnje Pelješkog mosta kako bismo pokazali da je svaki infrastrukturni projekat koji je dobar za zemlju u našem okruženju dobar i za nas", rekla je Cvijanovićeva, a prenosi Jutarnji list.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм