Београд

Линта: Нико није осуђен због стријељања војника након заузимања бјеловарске касарне

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2024. 17:01

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указао је, поводом 33 године од херојске погибије мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, да у Хрватској нико није осуђен због стријељања три официра и шест војника који су се предали након заузимања касарне у Бјеловару 29. септембра 1991. године, као и у многим другим случајевима.

Линта је нагласио да је то један од многих доказа да је хрватско правосуђе селективно и у функцији хрватске државне политике.

"Наша је дужност да се стално сјећамо херојског чина мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића. Данас су се навршиле 33 године од њихове херојске погибије", подсјетио је Линта у саопштењу.

Он је нагласио да је мајор Тепић, родом из Козарске Дубице, држао до заклетве да ће бранити државу и њен територијални интегритет и да ће за њу и живот дати, као и да је са мајором Тепићем страдао и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић из околине Ваљева који, упркос његовој наредби, није хтио да се преда.

"Центар збивања херојске погибије мајора Тепића и војника Мирковића била је касарна `Божидар Аџија` у Бјеловару у чијој се непосредној близини налазило војно складиште `Беденик`. Мајор Тепић није дозволио да хрватске паравојне снаге преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни", подсјетио је Линта.

Он је додао да је мајор Тепић погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике и српски народ.

"Народни херој Мајор Тепић је, заједно са војником Мрковићем, свјесно жртвовао свој живот за вјерност сопственој отаџбини и за част и слободу српског народа који је нападнут од проусташког режима Фрање Туђмана. Нека му је вјечна слава и хвала што је показао надљудску храброст и витештво", истакао је Линта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Документарни програм: Гаравице

    '''Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника